*뉴 퍼블릭 스페이스, 타르그 웨그로이 광장 [ GDYBY group ] New public space on Targ Weglowy in Gdansk

반응형


장소의 기억을 회복하다. 차량에게 잠식 당했던 폴란드 그단스크에 위치한 역사적 광장은 이제 지역주민들의 다양한 커뮤니티 활동을 위한 어반 퍼플릭스페이스로 변모한다.

도시의 새로운 활력을 불어 넣는 이번 프로젝트는 GDYBY group가 제안하는 어반글래스랜드로 광장에 일정크기의 잔디구획을 각 개인에게 제공한다. 이렇게 설치된 잔디구획은 이곳을 향휴하는 이용자에 따라 다양한 형태로 점유, 사용되어 지며 각기 다른 형태의 에너지, 공간을 형성한다.

눈에는 보이지 않지만 각 개인의 방과 같이, 누군가에게는 일광욕을 즐기는 장소로 누군가에는 담소를 나누는 휴식공간으로, 장소는 공간으로 구획되어지고 한정되며 그로 인해 커다란 공용공간을 형성하게 된다. 그렇게 공용은 개인에서 시작된다.

한정된 예산에서 고유한 장소성을 구축하는 건축가집단의 통찰은 대단하다. 그리고 재미있다.


reviewed by SJ



The idea of the new development and actions on the Targ Weglowy square came at a time when the parking function disappeared from the historic square, and nothing new has come on its place. Car-free space presented the oportunity to propose a new, organised public square, which the Main City in Gdansk lacks. City Culture Institute in collaboration with GDYBY group proposed temporary space in the form of urban grassland rooms, as one of the many possibilities of organizing this place and to inspire some subsequent actions.




Location: Gdansk, Polska
Organization: City Culture Institute, City of Gdansk
Project and realization: GDYBY group (www.gdyby.pl)
Partner: Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Patronage: Mayor of Gdansk – Pawel Adamowicz
Collaboration: Joseph Conrad Provincial and Municipal Public Library in Gdansk, Cafe Absinthe


Form of the design was a result of its temporary character and a relatively small budget, but also a need to neutrally interfere with historical surroundings. The main idea was to drag the citizens into kind of a game, in which they participated from the moment they entered the square. GDYBY group designed a light modular OSB furnishings in a form of cubic boxes. Users had the oportunity to create their own little spaces in which they felt comfortably. Kids were creating their ideal playgrounds and geometrical compositions, while adults used cubes as tables, seats and space divisions. The whole arrangement was completed with natural grass areas which created „rooms” and gathered people around them. This intervention helped manage the considerable size of the square making it a little bit more cosy.

This universaly arranged space became a proper background for selection of events carried out by City Culture Institute. The citizens had an opportunity to eat breakfast together, spend the day on reading, relaxing and playing games and in the evening – watch a movie.


The essence of the project was very forward-looking and based on the principle of public participation. Residents of the city by adapting and arranging the space according to their needs, passed important information about what is needed in the square. From August 26 to September 4 Targ Weglowy Square turned into a place to discuss and share opinions about the role that it could play in the future.



from  plusmood


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY