*클래식에 미치다, 더블린 오피스 리노베이션 프로젝트 [ RKDArchitects ] XL Group Plc - Dublin, Ireland

반응형


매력적인 오피스 리노베이션 프로젝트는 기존 공간에 대한 충분한 이해와 존중으로 부터 시작된다.

18세기 고풍스러운 빅토리아 양식의 건축물은 이제 사교모임을 위한 프라빗 클럽하우스에서 비즈니스를 위한 오피스로 탈바꿈한다. 여기에 중요한 점은 기존공간의 컨텐츠를 부각시켜 현재 비즈니스 공간에 투영시키는 기능적이며 감각적인 인테리어 디자인이 연속되어야 한다는 점이다.

이러한 일례로 건축물 중앙에 위치한 포틀랜드-스톤으로 제작된 계단을 보수, 복원하여 주출입구로 부터 시선을 사로 잡는 매력적인 공간으로 창출한다.

고유한 인자를 인정하고 그것을 다시 현대 공간 속에 투영한 오피스 리노베이션은 그 가치만으로도 영속적인 깊이를 느끼게 한다.


reviewed by SJ


Our fascination with cool offices continues. This time, we are attracted to a Victorian building in Dublin.
This past June, after only six months of elaborate reconstruction and renovation, global insurance firm XL Group plc moved into one of the most prestigious addresses in Dublin, Ireland.
The former private club building at Number 8 St. Stephen’s Green is a protected structure, which made the job of RKD Architects that much more challenging.
RKD’s not-so-easy task was to respect the original building and its later reiterations, while making sure XL Group’s staff and management had all the tools and comforts of a modern office.
The building dates back to 1792 when it was constructed as an imposing, five-bay, four-storeys- over-basement residence for Lord Mountgarrat. From 1847 to 2003, it was owned by the Hibernian United Services Club and operated as a private club.
After the 6.5 million Euro (about $8.2 mil. US) renovation, the grand scale, elegance and drama of a private gentlemen’s club are still intact, and the unseemly practicalities of air conditioning, IT and plumbing are discreetly and stylishly hidden behind cabinetry and other structures.
Reinforcing and restoring the best parts of the building has left, for example, the grand Portland-stone staircase as the central eye-catcher at the entrance, and given the staff and clients an impressive environment that demands attention.
We love the ceilings, the exposed brick, and the mirrors and subtle insertions of color in the modern offices.
In even the most updated of the spaces, there is some aspect that reminds of the past and shows off the peculiarities of the grand, old building.





from  thecoolhunter


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY