*고고학 유물 전시와 공용도서관 [ Paredes Pedrosa ] Public Library in Ceuta

반응형


스페인 세우타에 신축된 도서관은 경사지에 남겨진 13세기

아랍 메리니드 왕조의 고고학적 유물을 전시, 보호하는 공간으로 계획된다.

지난세기의 역사적 흔적과 현대 도시공간과의 접점을 연결하는

공간적 특징은 비틀어진 시공간을 내부에 커다란 보이드 공간 속에

드러냄으로써 이곳을 찾는 방문객들과 연구를 위한 학자, 학생들에게

중요한 시대공간으로 되새김질 된다.

이러한 건축적 특징은 대형 보이드 공간과

-대형 보이드는 일곱개의 커다란 삼각형 필로티로 지지된다.-

이를 관광하기 위한 테라스 및 7개층에 달하는 렉쳐룸으로 구성된다.

-양측으로 분리된 2개의 출입구는 개별적인 동선 확보와

효율적인 동선체계을 확립한다.-

그리하여 내부공간은 고고학적 유물을 보호하는 막으로

시대의 유물을 관람하는 전시장으로

현대 도시공간에 자리잡는다.


reviewed by SJ


The new Library in Ceuta is conditioned by the steep topography of the plot and by the Arab Marinid archaeological excavation of the XIV century that determine all interior spaces of the Library. Also the lack of space and the compactness of Ceuta, an autonomous Spanish city located on the north coast of Africa on the border of the Mediterranean Sea and the Atlantic Ocean, condition the proposal.


The orthogonal geometry of this ancient settlement is turned from that of the actual urban grid. This fact establishes a triangular geometry for the structure over the archaeological site and the urban value of the Arab city is included in the geometry of new building.




Architects: Paredes Pedrosa
Location: Ceuta,
Architect In Charge: Ángela García de Paredes, Ignacio Pedrosa
Area: 6,159 sqm
Year: 2013
Photographs: Fernando Alda, Manuel García de Paredes

Collaborators: Lucía Guadalajara, Álvaro Rábano, Clemens Eichner, Álvaro Oliver, Guiomar Martín, Eva Urquijo, Ángel Camacho, Ignacio Cordero, Blanca Leal, Roberto Lebrero, Luis Calvo
Technical Control: Juan Antonio Zoido
Structure: Alfonso Gómez Gaite. GOGAITE, S.L.
Installations: JG Ingenieros S.A.
Client: Ministerio de Cultura, Educación y Deporte


The Library is conceived as a compact volume that preserves the archaeological area as the core of the public spaces, creating a sense of openness and transparency between reading spaces and visitors to the Marinid centre. The library is organized in terraces placed on the slope that embrace the remains of the past. The lecture rooms are stacked in several levels overlooking the void where groups of hanging triangular lamps with peaks in both geometries are set over the archaeological centre. Two different entrances in two levels, one to the Library and other to the visitors centre, are placed linking the inside to the nearby streets.


Seven triangular concrete pillars support the building with a program organized vertically. The third floor with the general book display is placed over the concrete structure that covers the archaeological site. Over it a light steel structure in six levels stacks the program being the highest one the book depot, archives and offices.

The compact folded volume is entirely wrapped up in an aluminium-perforated skin that reduces glare and solar gain and maximises the use of natural daylight reducing long-term energy costs. The mesh mitigates the sometimes-harsh qualities of daylight thus minimising the use of artificial light to avoid contrast and helping to illuminate the depth of the space. The final façade includes different glass-metal layers, energy efficient: an interior glass one and an outer metal one, as a veil, that interplay with the changing light conditions protecting the inside from the sun and heat. Slight variations in the make up of the panels, for different orientations, provide the library with a differentiated yet uniform skin, emphasizing the faceted shape of the building. Between them a gallery permits easy maintenance of glass openings and simple installations.

A concrete plied basement runs along the steep streets and several concrete structural voids are cut up in the double façade of the Library as viewpoints towards the city. On the terrace in the roof level an open reading room is placed, shaded by the aluminium-perforated skin that wraps up the building that filters sun and open views towards both seas, Europe and Africa.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY