*과거와 현재를 연결하는 브릿지스페이스 [ mateo arquitectura ] rethinks the prague national gallery entrance

반응형


지금은 박물관으로 사용되는 프래글 캐슬과 하우스 사이에 새로운 출구가 생성된다.

바로셀로나 건축가 마테오에 의해 제안되는 디자인은 나란히 평행으로

마주한 두건물 사이 보이드 되어 있던 중정에 과거와 현재를

연결하는 브릿지 스페이스를 기존 텍스쳐를 사용하며 새롭게 구성한다.

기존 텍스쳐의 연장으로 연결된 외부 출입구를 따라 유입된 공간의 흐름은

서로 상이한 두건물사이 레벨에 의해 형성된 지형을 따라 구분된 레벨로 계획된다.

프로그램을 따라 동선을 따라 빛과 그림자를 따라 내부와 외부를 따라

조각난 평면은 시각적으로 열린, 물리적으로는 구분된

공간으로 외부와 캐슬, 하우스를 버퍼하는 동시에 과거와 현재를 버퍼하는

건축적 장치로 작용하게 된다.


reviewed by SJ



among the converted palaces that make up prague's historical castle and house a museum complex, a new entrance was designed in a previously empty space as the result of a competition first held in 2004. barcelona-based practice mateo arquitectura conceived of the space as two parallel horizontal planes that sit within the original walls maintaining a respectful separation from the aging construction.
the floor surface hovers slightly above the ground following the subtle elevation changes, manifested in polished wood planks. the roof plane, a singular canopy that doesn't quite meet the boundaries of the surrounding buildings, allowing natural light to seep in through the periphery clearly marking the separation of new and old spaces. covered in gravel, the roof structure seems to elevate what was once the ground, concealing beneath it an open-plan space with an almost invisible metal structure and an enveloping glass wall that showcases the original enclosing walls and their intricate motifs. immaculately clean details and material choices lend to an ideal environment that visually synthesizes the site's unique characteristics in a multifunctional space full of natural light and reflections.






Between sky and earth: Prague National Gallery Entrance Hall from Josep Lluis Mateo on Vimeo.



from  designboom


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY