*도시로 열린 어반 윈도우 도서관 [ Fernanda Canales and Arquitectura 911sc ] Elena Garro Cultural Centre


20세기 초 지어진 주거로 부터 확장된 도서관은 콘크리트 프레임과 글래스 파사드로

도시와 지역주민을 연결하는 어반 윈도우뷰를 생성한다.

도시공간을 버퍼하는 동시에 도시를 바라보는 어반 윈도우는 기존공간과

새로운 공간을 병렬연결하는 이종결합을 통해 시간과 공간을 동기화 한다.

그렇게 기존 셀의 존중을 바탕으로 연속된 새로운 공간은 거리와 도시로

열린공간을 구축하며 게이트 프레임을 형성, 내부에 위치한 도서관의 중정으로

외부환경을 유입시키게 된다.

도시로 열린 커다란 전창이 인상적인 도서관의 파사드는

우리가 도시와 관계 맺는 건축의 방식을 보여주는 또 다른 사례로 참조할만 하다.


reviewed by SJ



Mexican architects Fernanda Canales and Arquitectura 911sc have wrapped a concrete and glass frame around the front of an old house in Mexico City to convert the building into a library




Architectural project: Fernanda Canales + Saidee Springall + arquitectura911sc
Location: Coyoacán, Ciudad de México
Year: 2013
Artistic collaboration: Paloma Torres
Landscape: Entorno - Tonatiuh, Martínez y Hugo Sánchez
Surface: 1,500 m2


The project, located in Coyoacán, is an adaptation of an existing house, a listed building from early-20th century, which was transformed into a cultural centre on Fernández Leal Street.

The need to preserve the existing property led to the decision that the project would highlight the new uses and, at the same time, respect the original shell.

Thus, the project consists of several elements that define the intervention: a first part which marks the entrance, a kind of frame, linking the building with the street and highlighting the existing house; secondly, a series of gardens and courtyards surrounding the project and inserted inside; and, finally, a rectangular volume at the back of the site, developed on three levels, consisting of a multi-purpose room, storerooms, and parking lots on ground floor. These pieces mark the different paths and manage to bind all the parts of the project.

The first element, which extends from the street by means of the pavement, frames the existing house, highlighting the central access porch and leading into the library, composed of double heights and perforations for natural light to enter.

The old house becomes the central space, dedicated to the library, which is visible from the street, as a large and public space.

By means of a ladder which resembles the original one, the visitor is taken to the top floor of the library.

All three volumes are connected together on the first level through the library, with a ladder to the bottom of the rear volume that connects the different levels and also gives access from the parking lot. This staircase also leads to a terrace on the roof plant.

By means of the aisle inside the library, the project is connected to the new volume to the back of the property. The connection of the two bodies is built around a sequence of full and empty, with a courtyard and an elevator handled as transparent box, as the centerpiece of the joint. This small courtyard, a small cafeteria, evidences the "bridge" connecting the two volumes.

The entire project is seen as a separate part of the existing house and can allow at all times a reversible intervention if necessary. Using materials such as volcanic stone on the exteriors, as well as tzalam wood and gray granite on the indoors, the whole complex is integrated.


from  dezeen



이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY