*팜하우스 리노베이션 그리고 빨간 박공지붕 [ LOOPING ARCHITECTURE ] Forum Limbach


오랜된 팜하우스는 이제 예술가를 위한 작업실, 전시장, 생활공간 이자 포럼실

그리고 예술가의 사적공간 침실로 변신한다.

기존 ㄷ자 평면형태의 팜하우스와 새로운 리빙스페이스의 병렬 접합은

내부의 중정을 공유하는 ㅁ자형태의 평면으로 귀결되며 내외부의

막힘과 열림을 연속시키는 대비를 만들어 낸다.

-두개의 ㄷ자 평면이 만나 ㅁ자 평면을 이루는데,

하나는(기존 팜하우스)는 솔리드, 다른 또하나는 (리빙스페이스) 보이드로

구성된다. 묘한 긴장감?-

이와같이 리빙스페이스의 3면 파사드는 투명한 글래스 윈도우로 디자인하여

주변 자연환경을 흡수, 필터링 함으로써 거주자에게 정제된 공간을

선물한다.

특히 인상깊은 시퀀스를 만들어 내는 상층부에 위치한 빨간 박공지붕 형태의

예술가 침실은 저층부와 틀어진 축으로 배치, 전체 건축물의 하일라이트 역활을 수행한다.


reviewed by SJ



Buildings tell stories — particularly with old farmhouses, one may read what, under which conditions, and at which period the structure was build. In LOOPING ARCHITECTURE's Forum Limbach single family house and exhibition space, in Burgenland, Austria, the starting point was an uncommon group of farmhouses planned as a large ensemble.

Accompanied by a step by step renovation and adaptation of existing building volumes to become exhibition spaces and artist´s workshops, a living space for the owner — a gallery owner and screen printer — was built, under the concept of the open forum.

The architects chose for the new building the place where an old barn was situated. The new house assumes two functions that seem to be contradictory when first considered. The house encloses anew the Vierkanthof (the group of buildings that enclose a courtyard), and simultaneously opens the former enclosed courtyard. The subtle horizontal splitting of the volume alows this spacial openness. The groundfloor is totally glazed along three sides — and thus the architects provide horizontal permeability despite of the dimensions of the enormous space.

The ground floor serves as the basement on which the "house" inside the house is built, containing the owner's the private quarters. One is guided upstairs by a cantileverd staircase, which can be interpreted as a citation of all the ladders and stairs that belong to a farm. The spacial volume of the red house is a physical response to the wine press volume that stands next to it.



LOOPING ARCHITECTURE: Forum Limbaugh
Architects: LOOPING ARCHITECTURE
Construction: concrete (ground floor), wood (upper floor), hidden steel frame (upper floor)
Façade: concrete (ground floor), triple glazing (ground floor), PUR / polyurethane (upper floor)
Area: 150 square metres
Typology: patio-house
Photos: Hertha Hurnaus


The house perched on top of the building is oriented east-west, according to the owner's wishes. The necessary rotation in relation to the existing building's grid makes the small house appear to be an accidental building block — definitely a new kid in town. The red house aggravates the impression of a milestone on the path, celebrating the surrounding farmhouses and smiling towards coming visitors.

Even the materiality of the "double house" differs above and below. The red house is a lightweight wooden construction enveloped by a skin of PUR (polyurethane). The basement is a conctrete building. The raw and rough concrete surfaces create a border between the plastered walls of the existing buildings, the red house and the basement itself.

The building integrates itself in the biography of the farm, completes without excluding, adds without great gestures and marks a visionary new departure without overwhelming unsophisticated occurrences. Manuela Hötzl



from  domusweb


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY