*독일 웰츠스피겔 극장 리노베이션 프로젝트 [ Studio Alexander Fehre ] Weltspiegel Cottbus

반응형


독일 코트부스에 위치한 유서 깊은 웰츠스피겔 극장 리노베이션 프로젝트는

이전 시간 속에 현대의 모던함과 네오클래식 스타일이 가미된 감성 공간으로 재구성된다.

기존 단일관에서 추가로 극장부를 신설, 각기 다른 테마의 공간을 공존 시킨다.

섬세한 디테일이 살아 있는 우드천장과 미려한 곡선미가 살아 있는 기존 공간은

클래식한 공간의 형태미와 재료를 살리면서 이에 어울리는 낮은 채도의 베이지 톤 패브릭과

빈티지 패턴으로 마감 한다.

이와 별개로 새롭게 증축된 극장은 이전 극장의 타입폴로지를 계승하되 여기에

현대적이며 모던한 스타일로 디자인 한다. 특히 기존 극장공간이 차분하며 부드러운 공간이라면

새로운 극장은 쉬크한 매력을 발산하는 공간으로 대비된다.

이렇게 두개의 시간은 공존한다.


reviewed by SJ



Old world luxury and elegance are given a modern twist by Studio Alexander Fehre in the historic Weltspiegel movie theatre in Cottbus, Brandenburg, Germany. With a history spanning over one-hundred years, the building is one of the oldest cinema buildings in Germany and has finely carved its mark in many childhood memories. The architecture of the building originally dates back to the Jugendstil movement which draws a lot of elements from traditional German printmaking; the style uses precise and hard edges, an element that was rather different from the naturalistic style of the time. However, the new architecture calls for an exciting contemporary universal interior design with references to early film history thus creating an exciting merge of history and the modern age.


As time had left its marks on this century old building, a local enthusiast asked Studio Alexander Fehre to conceive a new overall concept for the former single-hall cinema. The architects were called upon to give the Weltspiegeel Cottbus  a coherent interior design while creating two additional film halls with an eighty seat capacity for each hall; in addition to the two halls, a film bar was also annexed to the original building. In paying homage to the history of the building as well as its original elements, the architects have preserved the historical hall with its five-hundred and twenty seating capacity and have reestablished the glorious golden panelled ceiling listed as one of the building’s historic elements thus restoring it to its original state of 1911. 




Upon entrance to this movie theater, one completely understands its grandeur. This is a place where visitors are able to escape from reality and enter a whole new world. ''One meets this leitmotif in a subtle manner first of all in the foyer which was completely redesigned.'' The ‘leitmotif’ is visible in a large number of themes specifically associated with various concepts as one explores the interiors of the Weltspiegel. Various elements from filmography as well as sequence photography have been taken and applied into the interiors so as to reference the space. Even the Axminster carpet has been custom patterned with the special 3D moiré effect. Elliptical coves were designed in the foyer’s ceiling with videos projecting onto them so as to open an imaginary window into the fantasy world which the viewer is about to experience. Fluorescent light slits are combined with keenly concealed slot diffusers in the foyer side walls providing for incoming air. Additionally, as the space transitions into the pre-film bar area, the wall is clad with textile elements which run through to the historical hall and create, together with the oak veneer, a connection of the material worlds between both rooms.


As visitors move on  transition in architecture we transition we do not move on (M.A.) to the historical hall, they immediately experience the magnificence of the past; the panelled hand carved wooden ceiling which has been refurbished in warm coppery and gold hue creates the perfect poise for movie projections as it generates a flawless balance between reflection and darkness. Moreover, intermittent light bulbs placed into the cassettes create a faux feeling of a star sky which dims down as the film begins; to further emphasize this historical feature, light coves were created which feature fluorescent lamps.  In an attempt to pay homage to silent films the architects have built the sound system into the wall and covered it with fabric while ensuring premium quality acoustics. All five-hundred and twenty seats were reupholstered so as to match the original color scheme and design. Additionally, a special platform was requested by the developer; the platform can be completely retracted and released revealing the parquet flooring located underneath it. On the other hand, the platform on which the chair rows are mounted can be retracted with a few hand movements like a telescope. The old stage was refurbished to its original design. Moreover, inspired by the wooden ceiling paneling, the architects have used the wood in an ingenious manner as a transition element to take up the fire extinguishers.


The new additions to the existing Weltspiegel are the two new film halls which allow for concurrent bookings of screenings and events and the bar on the ground floor. A triangular shaped staircase connects the old building with the new. Although similar in design and capacity, the two new movie halls show two different archetypes – the ‘Kinematograph’ and the ‘Black Box’. 


The ‘Kinematograph’ film hall is reminiscent of old cameras where the projection glass is printed with graphics of a photo aperture. In addition, down lights have been inserted in the ceiling accentuating the seats and producing a connection between the projector and the canvas. In contrast to the third hall, the rows are organized in a round shape while maintaining a capacity of eighty seats. On the other hand, the ‘Black Box’ film hall with its modern appearance and ‘hard-edged’ light lines evokes an overtone of science fiction films. The visitor experiences a strong cinematic feel – the space is kept in complete darkness and all the acoustics are concealed by wall fabric - nothing should distract the viewer from the film.


''The so-called 'Black Box', consists of polygonal surfaces which fold from the ceiling to the wall, forming an exciting spatial structure. To intensify this, a LED light line follows this structure, outgoing from the projection room over the ceiling and up to the side walls of the canvas. The projection room is cladded with a field of hexagonal glass elements which reflect the room and make it even more abstract.''



from  yatzer


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY