*우드비늘로 덮여진 주거 [ Laura Dewe Mathews ] Gingerbread House


시간을 연속시키다.

징거브레드 하우스 프로젝트는 정해진 예산 내에서 거주환경을 개선 하는 목표로 진행된다.

빅토리안 시대의 테라스 하우스의 개보수 작업은 또하나의 주거박스를 증축하는데서

시작한다. 새롭게 추가된 침실공간은 팀버를 이용한 슈퍼스트럭쳐로 구조되며

도로변에 위치한 담-벽돌로 쌓아 올려진 담 또한 개보수를 하여 이전 벽돌과

새롭게 쌓여진 벽돌이 어울린다.-을 경계로 위치하게 된다.

여기에 웨스턴 적삼나무 싱글은 주거박스의 외피를 마감하며

아연도금된 스틸 프레임 대비를 이루며 전체적인 건축환경을 완성한다.

그리고 이웃한 주거와의 관계- 태양빛, 프라이버시-를 고려하여

북측 도로변과 남측 지붕 오른쪽으로 창문 설치가 디자인 되었다.

적삼목 싱글쉬트가 마감된 주거외벽이 인상적이다.


reviewed by SJ


Box House / "Gingerbread House"


This is the first new build project by Laura Dewe Mathews. The motivation for the project was to create a domestic set of spaces with generous proportions and lots of natural light while working with a limited budget.
The site was originally part of the garden of an early Victorian end of terrace house in Hackney. It was first built on in the 1880s, to provide Mr Alfred Chinn (the then resident of the end of terrace house) with space for his box factory, making wooden boxes for perfume and jewellery.
In discovering the history of the site, Laura Dewe Mathews was drawn to assemble yet another box inside the original envelope of the factory.
The one bed, new-build house was recently completed using a cross-laminated timber super structure, placed inside the existing perimeter brickwork walls and rising up out of them. The timber structure has been left exposed internally. Externally the palette of materials is limited to the original and infill brickwork, round "fancy-butt" western red cedar shingles and galvanised steel flashings, window frames and window reveals. The soft shape of the shingles contrasting with the crisp edges of the galvanized steel.
The form of the proposal was a response to tricky site constraints, common for urban developments in already built up areas. The neighbours’ rights to sunlight, daylight and privacy needed to be respected. Consequently the only elevation that could have any windows was the north facing, pavement fronted elevation. The proposal counters this with large south facing roof-lights; added to this, light is brought into the main living spaces via a new private yard.
At 80msq the result is a small yet generously proportioned house. At ground floor level it retains the openness of the original workshop while feeling a sense of separation from the street immediately adjacent.




Structural engineer: Tall Engineers


Main contractor: J & C Meadows, now incorporated within IMS Building Solutions
Sub contractor/suppliers:


KLH – cross laminated timber super structure


Stratum – resin flooring


Vincent timber – cedar shingle supplier


The Rooflight Company – roof light supplier


Roy Middleton – bespoke joinery including kitchen


MPM engineering – stainless steel to kitchen



from  dezeen


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY