*16터키사우나 돔 스페이스를 템퍼러리 예술 도서관으로 [ Studio 8 ½ ] |CON|Temporary Library


'콘'은 장소성 인지를 화두로 하는 새로운 형태의 컴템퍼러리 아트 프로젝트 입니다.

프로젝트는 도심속에 자리한 기념비적인 로컬 포인트를 새롭게 현대 공간 속에

재구성함으로써 이전 역사적인 장소를 현재 도시공간 속에 어반노드점으로 어떻게 연결할 것인가의

심도 있는 고민을 담고 있습니다.

그것의 시작은 16세기 터키사우나 내에 우드 플로링을 이용하여 나선형태로 디자인한

템퍼러리 설치물 디자인에서 살펴 볼 수 있습니다.

거대한 돔 내부에 꼭 맞쳐진 듯한 방사형태로 휘감아 올라가는 형태 구축론은

이전 공간, 장소가 갖고 있는 특성을 반영한 것으로 돔이 하늘과 이야기하는 공간적 특징을

적나라하게 함축적으로 투영시킨 결과 입니다.

템퍼러리 설치물은 다음과 같이 현대예술작품에 대한 책을 전시 및 보관하는 공간으로써

선반, 책장, 인포메이션 데스크 그리고 이러한 책을 열람하는 좌석공간으로 크게 구성되어

현대예술을 매개체로 하는 휴식공간으로 현재 도심생활 속에 16세기 터키사우나 돔 스페이스를

환원 시킵니다.


reviewed by SJ


A temporary installation appropriates the space of a 16th century hammam, using a simple wooden structure to transform the former Turkish bath into a library of contemporary art. A news report from Plovdiv



Studio 8 ½: |CON|Temporary Library
Concept and design: Studio 8 ½
Duration of the intervention: 20 October — 30 November 2012
Typology: temporary library
Materials: wood

Studio 8 ½ has recently presented temporary library inside a traditional hammam, in Plovdiv, Bulgaria's second largest city. Titled |CON|Temporary library, this architectural installation contained only books on contemporary art, comprising several informal seating arrangements, bookcases, shelves and a desk nook.

The installation was developed as part of the Urban Dreams contemporary art festival and promoted by the Today Art association, seeking to raise awareness towards possible experimental forms of contemporary art: in this case, the appropriation of a 16th century Turkish bath or hammam, a monument of local importance and one of the few buildings from this period that has been preserved in Plovdiv. The ancient bath currently was transformed into the first, unique and temporary Center for Contemporary Art in Bulgaria.

Considering the building's shape and arrangement, Studio 8 ½ decided to supplement and strengthen its shape by locating the installation in the centre, below the building's main dome. This idea is complimented with a spiral ladder, which allows climbing to a different level. "Visually the whole composition curves around the center and metaphorically and literally climbs to the dome and the sky," state the architects. "The different treatment of the two slopes in plan — for reading and for storage — evoke of the flying clothes of the whirling dervish in the center of the room."


Built entirely in wood, the installation also comprises a specific and new light installation, focusing on the main elements of the building: the wall niches and the main dome. The colours used for the the cables and pillows were chosen for their association with the colours of the festival. "The entire installation is created with a tremendous respect for its surrounding area, since without it, this effect would not be as strong," state Studio 8 ½.


from  domusweb


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY