*벽돌 패턴이 인상적인 컨트리 하우스 [ ELASTICOSPA ] Country House


벽돌은 우리에게 친근하면서도 유연한 재료임에 틀림없습니다.

여기 컨트리하우스에 쓰여진 벽돌은 건축가가 지향하는 지역적 특색과

전통 그리고 현대적 공간과의 접목 및 재해석을 훌륭히 소화해 냅니다.

게다가 내부 환경의 쾌적성을 고려한 더블스킨으로 브리즈-솔레이유와 같이

패시브 디자인요소 사용됩니다. 이렇게 구성된 내부주거환경은

최소한의 에너지를 사용과 더불어 효율적인 에너지 사용을 이루어 냅니다.


과거의 재료와 과거의 디자인을 현대적인 공간과 맛있게 버무리는

디자인은 이질감으로 겉도는 두개의 물컹거리는 덩어리를 자연스럽게

하나로 혼합시키는 능력이 필요합니다. 지금의 벽돌벽 내부의 유리창, 또는

개구부와 벽돌의 오프닝 패턴을 자연스럽게 매치시키는 것 처럼.


reviewed by SJ



With their Country House, Elasticospa and Elastico3 redefine the construction typology of the classic rural house and, building upon the Friulian method of the triage, create a double skin for the building. An architecture report from Villorba di Sacile by Paola Pellegrini

The creative process pursued by Elasticospa — Stefano Pujatti and Alberto Del Maschio's Elastico3 in the design of the Country House at Villorba di Sacile, Pordenone, Italy comes across as an investigation into a building typology.

The project arose from the demolition and reconstruction of half of a rural building. The decision to demolish part of the building was determined by its ruined condition, while its reconstruction, with a possible increase in floor area, was decreed by the local town plan as conservational in nature. Therefore, the architects had to reconsider the building's typology. Their capacity for reinvention is made evident by the portion of the building that remained — the new section is a compact and rectilinear construction, its roof composed of two symmetrical pitches.


The external cladding in fair-faced brickwork evokes classic rural construction, and building upon the triage technique that is characteristic of rural buildings in Friuli, creates a double skin in the volume's south elevation. Two main walls run parallel to each other, and the grid of bricks partly hides the large internal glazed openings, modulating the light like a continuous brise-soleil. Thanks to this double-cladding and the use of photo-voltaic panels, the building consumes less energy than it produces, demonstrating how good results in terms of energy efficiency can be achieved without having to make radical ecological decisions or introduce invasive high-tech devices.



Elaticospa and Elastico3: Country House
Architects: ELASTICOSPA – Stefano Pujatti Architetti + ELASTICO3 di Alberto Del Maschio
Project group: Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio, Valeria Brero, Corrado Curti, Daniele Almondo, Marco Burigana
Structural engineers: INTE.CO. s.r.l. Ing Della Tofola + Ing.Perin
Electrical engineering: TSERVICE
Mechanical engineering: TSERVICE
Work supervision: Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio
Client: Private
Project area: 1,750 square metres
Built area: 525 square metres
Project: 2006-2008
Construction: 2009-2011


Laying some of the bricks head on and allowing them to project in some areas of the brick wall, the cladding creates a chiaroscuro effect and provides continuity with the rest of the building, recreating the layout and size of traditional windows while reinterpreting more freely the openings of the porticoes and barns on the east side, allowing glimpses of the large double-height space of the internal staircase, the central element of the design, a deliberate feature of the space, completely extraneous to the culture of rural residential buildings.


This entirely new aspect of the Country House is revealed in the language and circulation of the internal spaces, which result from the intersection of a number of cylinders of different height and diameter that can be perceived at various levels of the house. The articulation of the internal space, the exposed concrete that shapes it and the complex articulation accentuated by the light pouring in through large windows highlight the difference between the outside and inside, causing one to forget the rural surroundings. Paola Pellegrini


from  domusweb


댓글(0)

Designed by JB FACTORY