*벨기에 고속도로 휴게소 [ ABSCIS Architecten ] Service Station Herverlee


속도와 공간이 만나는 장소, 고속도로 휴게소 이와같이 상치되는 두가지 요소가 혼재된

장소로써 임시적이며 가변적인 또는 일반적인 장소의 성격과 멈추어진, 정적인 지역적

장소의 특색을 나타냅니다.

여기 벨기에 한 고속도로 휴게소는 이러한 변환장소로써 독특한 조형미를 물씬 풍기는

파사드 디자인을 보여줍니다. 풍부한 자연환경 속에 놓여진 고속도로 휴게소는 이러한 자연을 연속시키는

과정을 가솔린 스테이션 캐노피를 지지하는 기둥에, 상점, 레스토랑, 호텔로 구성된 휴게소 외벽에

투영시킵니다. -이것을 여기는 슈퍼스트럭쳐라는 이름으로 부르며 백색 콘크리트로 구축합니다.-

지붕과 캐노피의 연속적인 형태는 가솔린 스테이션에서는 오픈된 기둥형태로

마치 나무처럼, 휴게소 외벽면에는 유리창에 네거티브로 프린팅된 나뭇잎과 묘한 조화를 이루는

거대한 윈도우 프레임으로 작용합니다. 이러한 유기적인 구조체는 자의적이지 않고

사실적인 기능과 랜드스케이프의 투영을 통해 제작되어 집니다. 이러한 현상을 통해

공간과 구조가 밀착되어 하나의 건축으로 정의됩니다.


reviewed by SJ


The location of Heverlee Delek creates an oasis in which the traveller/commuter can relax within a contemporary environment to refuel, shop and eat before continuing their journey. Starting from the E40; a strong infrastructure vein, fast traffic is refined and reduced until finally distilled into quieter parking spaces and picnic areas.  These areas visually meander and flow into the surrounding landscape and beyond.  Central to the idea of the plan is a pedestrian axis. This directs traffic to specific areas, solely dedicated for the purpose of rest and relaxation. This ‘walking-axis’ offers the possibility for users to experience the surroundings and to pleasantly reach the service station in safety.



Architects: ABSCIS Architecten
Location: ,
Area: 6,194 sqm
Year: 2008
Photographs: Courtesy of ABSCIS Architecten


By organising specific service station facilities in a logical and considered way, clarity is expressed; further enhancing the paramount importance of pedestrian safety. All facilities are located conveniently on a service island containing parking spaces. These spaces are located on either side of the service station forecourt. The landscape study showed that this location lies in a spatially and ecologically valuable area, an area that humans have used too often for their own gains.


The design goal follows the principles of ecological project management, taking into account functional demands to:
• Enable the site to be returned to nature. The design repays nature by making new forest clusters where trees once stood
• Re-establish the continuity of the Egenhoven Forrest
• Limit the use of impermeable surfaces
• Minimise the built footprint
• Realise a compact building volume with a sustainable principle structure and a flexible substructure

The architecture serves to continue the notion of creating a subtle structure set within a rural context.  At the centre of the overall landscape lies the service station. This area is intended for refuelling, loading and unloading; it also facilitates a shop, a restaurant and a hotel. The petrol station is separated by a pedestrian path which runs parallel to the traffic flow. Indeed, running transverse to this path, the building is organised in such a way as to allow the traveller to take a step back from the noise and bustle of the busy highway.

The principle building is constructed using a ‘superstructure’ consisting of a canopy and a roof. The roof is carried by columns made from white concrete. These columns are positioned in a crisscross formation. Infill modules created in glass, with a negative imprint of leafy trees, slide underneath the super structure to emphasise the transparency of the structure set against the white surroundings.




from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY