*휘어진 곡면이 인상적인 랜드마크, 미디어센터 [ du Besset-Lyon Architectes ] Lons le Saunier Mediatheque


지하 1층 지상 3층 레벨을 하나로 묶는 미디어센터의 휘어진 공간은 주위환경과의

밀접한 관계속에서 형성됩니다. 먼저 대지가 가지고 있는 포텐셜과 주변상황과의

관계를 이해하는데서 프로젝트는 시작됩니다. 이곳 프랑스 론드소니에 지역에 부족한

문화공간을 채우기 위하여 새롭게 계획된 미디어센터는 거침없이 주변환경의

컨텍스트를 흡수 및 투영시킴으로써 도시공간 속으로 밀착되어 집니다.

이러한 밀착도는 미디어센터의 독창적인 외형이 잘 나타나는 남측 파사드에

적나라하게 구현됩니다. 남측에 위치한 교회 경사지붕의 즉각적인 반응으로 인하여

휘어진 곡면 형태로 나타나게 된 남측 파사드는 거리를 사이를 두고 교회와

미디어센터를 시각적으로 연결하는 시퀀스를 만들어 내는 동시에

미디어센터의 인상적인 볼륨형태를 만들어 냅니다.

이것은 곧 형태적 인지성의 상승효과를 갖어와 주변지역을 대표하는 랜드마크로

디어센터를 정의하게 됩니다.

현대적인 심플함이란 단어가 잘 어울리는 건축입니다.


reviewed by SJ



The existing buildings: the church, the Hotel de Balay and the wall of the prison form an impressive urban setting made up of simple lines, great mineral surfaces and imposing masses. Unfortunately, the relation that these three constructions maintain cannot be experienced from the street. Obviously, a fourth element is needed on the north side to complete the urban structure.




Architects: du Besset-Lyon Architectes
Location: ,
Design Team: Dominique Lyon, Pierre du Besset
Project Manager: Anne Tellier
Team: Khephren Ingénierie (Structure), Espace Temps (Fluids Engineering), Jean-Claude Drauart (Economist), Franck Boutte (HQE Consultant), Véronique Ratel (Architect d’execution)
Client: Communauté de Communes du Bassin de Lons-le-Saunier
Area: 3,500 sqm
Year: 2012
Photographs: Philippe Ruault


The missing element is the library/cinemas. The new building has the courtesy to curve itself in order to spare a public place that opens on the street. An urban respiration is created which is welcome in a very dense built context.

Like its neighbours, the lines of the new building are simple, its matter is mineral (concrete) and its presence is stated without superfluous arrangements of volumes and materials.

It draws its strength and its strangeness owing to the fact that it maintains an active relationship with its neighbours. Thus, the curvature of its southern façade addresses a direct response to the large slope of the slate covered roof of the church; the curve of its plan constitutes a natural connection between the street of Cordeliers, the new central place and the back of the church.

If it is respectful of its environment, the new building is also keen to assert its unique presence. Its aesthetic is regulated by a combination of curved lines. By this process it appears an autonomous object. Placed in front of one of his frontages, one seizes the system that regulates it, understands that it applies to the unit and perceives the whole.

The architectural expression of the exterior is found in the interior. From the entrance, one perceives the entirety of interior volume.
The interior organization is of a great clearness: the various functions are distributed on three levels plus a basement for the movie theatres.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY