*어반 픽셀 패턴 파사드 디자인 [ Chris Kabel ] Bent


암스테르담의 특유한 도시공간 구조 속에서도 유별히 빛나는 건물이 하나 있습니다.

독일 디자이너 크리스 카벨이 디자인한 벤트 하우스는 수만개의 구멍난 육각 조각들을

이용하여 스틸패브릭과 같은 파사드 디자인을 보여줍니다.

이러한 독특한 파사드 디자인은 이곳 지역이 갖고 있는 역사성에서 기인하는데,

그것은 텍스타일 제조 산업으로 발전했던 지역적 특징과 홍등가로 부터 시작됩니다.

이러한 사실은 램브란트 그림에 나타나 있는 사람들의 모습에도 여실히 나타나 있습니다.

-16세기, 17세기 울과 옷감의 염색으로 발전했던 지역-

지금 디자이너는 도시에 다시 이러한 빛과 그림자를 다시 새겨 넣는 작업을 합니다.

알루미늄 시트를 레이져 커팅한 펀칭된 조각들을 통한 그의 작업은

플레이트를 벤딩하여 구부린 방향에 따라 빛을 반사 또는 흡수함으로써

음과 양을 표현하는 작은 픽셀 단위를 만들어 냅니다. 그리고 이러한 수만개의 픽셀이 연결되어

이번 프로젝트와 같이 하우스를 감싸는 거대한 이미지로 구체화 됩니다.

이렇게 도시는 픽셀화되고 다시 픽셀은 모여서 이미지가 됩니다.


reviewed by SJ


Dutch designer Chris Kabel has wrapped this house and studio in Amsterdam with a facade of perforated hexagons that catches the light like a hanging sheet of fabric.




Kabel was approached by architecture studio Abbink X de Haas to create a building exterior that would relate to the history of the area, which is within the city’s red light district but is also associated with the textile industry. “This was the area where wool and cloth were dyed in the sixteenth and seventeenth century, in fact one of Rembrandt’s paintings depicts the people that worked here,” the designer told Dezeen.


After considering a series of laser-cut screens, Kabel instead decided to use sheets of aluminium with perforated sections.

“With these industrially produced aluminium plates you can punch out a shape, then afterwards you can still bend the perforations, so then it can either catch light or cast a shadow,” he said. “If they are bent upwards they reflect the light and bending downwards they become darker pixels.”


Using this technique, the designer was able to replicate a pixellated image of a curtain by twisting over a million of the perforated hexagons using a custom-made tool.


“On the back of the panel there was either a mark or not a mark,” revealed Kabel. ”If there was a mark you had to bend it upwards and if not then you bent it downwards, so actually everything was completely predetermined.”


Each aluminium sheet is also powder-coated to keep the facade white. ”It had to be white because in Amsterdam all of the houses from the canals were always painted white to get as much light as possible into the inner courts,” said Kabel.


The textured panels cover the entire wall and even form shutters over the windows and doors.


“We made a maquette a long time ago where we punched paper from two sides with needles. If you look now at the building it looks exactly the same as this punched paper. It really has an almost textile feeling to it,” he said.


Chris Kabel is a professor at the Design Academy Eindhoven and also at the Ecole Cantonale d’Art in Lausanne. See more projects by Kabel on Dezeen.



from  dezeen


댓글(0)

Designed by JB FACTORY