*자연과 동화되는 클럽하우스 [ HHD_FUN Architects ] LanQiao Clubhouse

반응형


클럽하우스가 지향하는 건축공간은 독특한 형태를 통한 아이텐티를 구축하는 것이 아닌

자연속으로 동화되어 사라지는 건축입니다.

그것은 해변에 맞다 있는 작은 공원의 블랙 솔나무 숲을 보호하여 클럽하우스의 일부분으로

포함시키는 일, 그 결과로 바다로 열린 뷰포인트를 만드는 일 등이 담깁니다.

이러한 건축공간은 특수제작된 스틸 구조물이 내부환경을 타이트하게 감싸는

볼륨으로 구체화되며 대지내의 작은 구릉지와 같은 형태로 동화됩니다.

-이렇듯 공간과 기능, 구조를 일체화하는 3차원 설계는

파라메트릭 디자인을 통해서 보다 효율적이며 체계적인

프로세스로 진행 할 수 있습니다.-


해변과 건축물의 버퍼존 역활을 하는 수영장에서 바라보는 뷰포인트는

내부로 가득 유입된 외부를 맛 볼 수 있는 클럽하우스의 클라이맥스 스페이스 입니다.


reviewed by SJ



LanQiao clubhouse is located on the south part of the 2km long Shanhaitian beach park in Rizhao, east China. The 1150 square meter building includes saunas, cafe, and an outdoor swimming pool. Each facility is uniquely functioned so together can provide a complete touristic experience to its visitors.




Architects: HHD_FUN Architects
Location: Rizhao,
Civil Engineer: H&J International
Photographs: Courtesy of HHD_FUN Architects



Alongside the beach, the key feature of this park is its 50 year old black pine forest and the design challenges are to minimize the construction impact to the natural environment. As a result, the building was pushed towards the sea to preserve the forest and the form of the building was minimized in order to fit into their natural environment while at the same time to gain the best vista. The swimming pool was strategically positioned in the buffer zone in-between the building and the beach which provide fantastic view to its guests.


Special steel structure was designed to fit the complex building from at the same time create big span column free space. Parametric design technique has been adopted throughout all design process i.e. form finding, structure optimization, facade penalization and construction documentation, which make sure the complex shape can be “made” by local low technology manufacturer.  “Low Technology Parametric Design” is our strategy to face China’s current construction situation.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY