*호텔을 주거와 오피스로 용도변경 프로젝트, 타워 비원 [ Valle Architetti ] Tower B1


타워 비원은 사실 호텔로 계획되었습니다. 그랬던 계획과는 달리 대지 조성단계에서

고고학적으로 중요한 유물이 발견되면서 건축물의 용도를 호텔에서 주거와 오피스로

변경하게 됩니다. 하지만 이미 주요한 구조체-각 객실을 이루는 주요한 벽식구조-는

완성단계에 있었기에 기존 호텔유닛을 이용한 새로운 계획안이 진행되었습니다.

기존 객실을 통합 및 분리하여 각각의 다양한 평면으로 발전시키는 계획안은

5개층의 오피스 구역과 7개층의 공동주거 구역으로 나뉘면서 각각 특성있는

공간으로 발전하게 됩니다. 중앙에 위치한 계단실과 복도를 기준으로

32스퀘어미터 원룸형태의 주거와 2개의 기존 객실을 이용한 60스퀘어미터

주거타입이 공존하는 평면은 공동주거 기준평면으로 설정되었습니다.

여기에 오피스 기준층은 2개 내지 3개의 기존 객실을 사무공간의

특성에 따라 조닝함으로써 플렉시블한 공간형태를 띄게 되었습니다.

이러한 평면계획은 이전 호텔에서는 찾아 볼 수 없었던

외부 발코니를 형성시키게 되는데, 이 발코니 스페이스를 오히려 타워 비원 프로젝트에

캐릭터를 갖는 파사드 디자인으로 부각 시키게 됩니다.

펀칭메탈로 처리된 메시브된 발코니는 연속적이며 반복적으로

파사드에 각기 다른 입체감을 선사합으로써

건축물에 새로운 아이텐티를 정립시키는 역활을 수행합니다.

어찌보면 기존 객실을 이용하여 주거와 오피스를 만드는 작업이

공간을 구성하는데 한정적인 장애요소로 작용하여 좋은 계획안이 나오지 않았을텐데

건축가의 현명한 계획 능력이 이번과 같이 재미있는 프로젝트를 완성시키지 않았을까 합니다.


reviewed by SJ




Tower B1 is part of the Porta di Roma shopping centre, designed by . This large multi-functional centre is part of the Urban Plan of the Bufalotta district, a settlement of 10,000 inhabitants with housing and services situated along the GRA ring road to the north of Rome and was also designed by .




Architects: Valle Architetti
Location: Roma,
Architect In Charge:Piero Valle, Ugo Tranquillini, Stefano Bindi.
Design Team: Servizio Ingegneria Lamaro Appalti Spa Unipersonale, arch. Rossella Capri
Structures: SBG & Partners: biggiguerrini ingegneria Spa, ing. Massimo Guerrini, ing. Luciano Gioacchini.
Mechanical Systems: ENETEC Srl – Ingegneria Energetica e Realizzazione Impianti Roma, ing. Renato Tito, arch. Giorgio Landolfi.
Client: Porta di Roma Srl.
Building Contractor: ELLEPI S.C.A.R.L., Roma
Year: 2011
Photographs: Giuseppe Dall’Arche


The shopping centre is a large multi-storey building with two levels for underground parking and two floors above for shopping arcades and offices. On the outside the building is organized into a series of external terraced squares that join the various shopping areas. The entire structure is covered by tufo sandstone-coloured prefabricated concrete panels and seems to be a kind of artificial terrain from which towers of skylights jut out and light the interior arcades and, of course, Tower B1, all finished with metal cladding that stands out in the general skyline.

Tower B1, the last construction of Porta di Roma, was initially planned to accommodate a hotel. Its intended use was later changed during works following the rediscovery of important archaeological remains in another plot of land which was to be used for accommodation and offices in the Bufalotta Plan, which led to the transfer of the planned facilities to the present building when its structures had already been completed. This random incident led to an important review of the design but it was absorbed well by the flexibility of the standard floor already designed to accommodate various functions and the addition of loggias that enlivened the façades.


Tower B1 has parking areas in the basement shared with the shopping centre, as well as a floor with entrances, common areas and three apartments with a garden, five floors of offices and 7 floors with residential apartments of various sizes. The standard floor, designed with a communal staircase, central corridor and studio flats of 32 square metres, was transformed into two-room apartments of 60 square metres that take the place of two hotel rooms from which a bathroom is subtracted. On the west side there are two larger two or three room apartments on the side with the best view. On the floor of offices, one office unit takes the place of three hotel rooms. The distribution of the standard floor is therefore flexible and can be adapted for different functions and sizes.


On the façades the transformation into residences and offices has been characterized by the addition of terraces for the new apartments. To avoid a series of repetitive isolated terraces, the exteriors have been grouped into volumes of loggias clad with micro-perforated sheets and characterized by a pattern of alternating bored-holes on each level. They create a pierced screen that has the appearance of a fabric on the façades and cross-stitching on the corners of the larger apartments to the west. White screens cover blue loggias, while the main volume is metalized silver: all the exteriors are clad in high density HPL in these two colours.

On the south- east façade, where there are no terraces, instead a graphic motif has been created similar to that of the loggias in blue crystalline photovoltaic panels: this is the first entirely photovoltaic façade in the city of Rome, with photovoltaic panels connected to electrical sensors that power the condominium water heating and electricity systems. An additional triangular volume covered by photovoltaic panels can be found on the roof covering the technical volumes. Tower B1 at Porta di Roma is characterized by functional flexibility, volumetric organization, different spatial planes on the façades, and energy innovation.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY