*전원속 스톤 하우스 [ abaton ] estate in extremadura

한적한 시골마을에 버려진 축사단독주택으로 리노베이션한 프로젝트입니다.
리노베이션의 첫번째는 기존 구조체를 제외한 모든 것을 제거하여
현재 주변상황-대지,사용자가 바라는 주거공간, 날씨,,-에 맞도록 재구성합니다.
재구성의 배치의 가장 큰 원칙은 지형과 향을 고려하여 남측의 경사면
수직방향으로 주거의 방향을 위치시키는 거죠.  이러한 배치의 특징은 주거 내부 깊숙히
태양빛을 유입시키는 동시에 경사면 아래로 펼쳐지는 파노라마뷰를 감상할 수 있도록
도와주는 역활을 수행합니다. 그리고 여기에 남측으로 위치한 중정과 연못은 내부 거실공간으로
외부환경을 연결시키는 반내외부 공간 역활을 합니다. 이러한 중간계는 내부를 외부로
외부를 내부로 머지하여 공간을 확장시키는 역활을 수행하죠.

다른 무엇보다 자연과 동화되는 편안함이 좋네요.
자연친화적인 재료와 그것에 순응하며 적응하는 디자인도 좋구요.
볕 잘드는 마당에서 한적한 오후를 보내는 상상도 즐겁겠네요.

reviewed by SJ


positioned within the rolling landscape of the caceres province of spain, the 'estate in extremadura' is a single family residence designed by madrid-based firm abaton. transformed from an abandoned stable, the contemporary intervention is respectful of the environment just the structure was in its original state. the orientation of the building exposes an elongated southern facade to the sloping terrain and valley, introducing daylight throughout the entire day. the solid stone supporting walls have been selectively opened to the natural illumination, structurally supplemented with metal pillars while maintaining the rustic exterior. the previous haylofts now contain the bedrooms.


built area: 322m2
lot: 5ha
materials: recycled stone, steel, concrete
architectural project: abaton
construction project: abaton
interior design project: abaton + batavia (furnishing)
team: camino alonso (architect, project director, studio director), ignacio lechon (architect and landscape,
project management team), fernando alonso (mining engineer, technical and construction manager)



two streams which naturally pass through the property provide electricity during the winter months with the addition of
small turbines. the water is diverted into a fountain within an open-air interior courtyard as well as a larger storage pond. bordered with stone and glass sliding doors, the courtyard may be opened and merged into the living area, welcoming the murmuring sounds of the water into the interior.




from  designboom

댓글(0)

Designed by JB FACTORY