*메시브 스페이스 [ EMBAIXADA arquitectura ] Casa dos Cubos

새롭게 재구성되는 공간의 주제는 인프라를 구축하는 도시환경에서의 건축을
축소하여 단일 건축물안에 재배치하는 것입니다.
솔직히 함축적이며 난해한 공간이 잘 이해가 되지는 않습니다.
하지만 중요한 것은 도시에서 건축으로 축소된 공용공간들의
효율적인 배치와 활용성 그리고 그 공간들이 만들어 내는
볼륨감 그리고 깊이에 대한 이야기가 아닐까 싶습니다.

크게 공용과 개인공간 구성은
전시를 위한 갤러리, 미팅 그리고 카페테리아로 구성되는 공용공간과
개별강의실과 초대 아티스트들의 숙박을 위한 개인공간으로 구분됩니다.

공간을 함축적인 건축언어로 표현되는 메시브한 다양한 볼륨들은
공간이 갖고 있어야할 기능과 더불어 건축가가 생각해야될 커다란 숙제가 아닐까 생각되네요.

reviewed by SJ


Since the last decade of the xx century, it has been usual, especially in the old Europe, the commission of projects demanding the conservation, renovation and conversion of constructions from a recent and distant past and from the most diverse typologies, and cultural matrices – This Interior architecture often becomes a field of experimentation for architectural ideas and one of the most challenging themes of the contemporary city. Not only because of urban conditions but also because of historical, social and political demands.


Architect: EMBAIXADA arquitectura
Location: Praceta Alves Redol, 2300 , Portugal
Project Team: Albuquerque Goinhas, Augusto Marcelino, Cristina Mendonça, Luis Baptista, Nuno Griff, Pedro Patrício, Sofia Antunes
Project Year: 2007
Project Area: 980,34 sqm
Photographs: Courtesy of EMBAIXADA arquitectura

Client: Tomarpolis & Tomar City Hall
Intervention Management: ATKINS International Limited
General Contractor: Alpeso- Construções, SA
Structural Engineer: Pedro Fragoso Viegas (Civil Engineer)
Sewage and Water Engineer: Rui F. Mendonça (Civil Engineer)
Electrical and Telecommunication Engineer: Augusto Luis Marcelino (Electrical Engineer)
Mechanical Engineer: Luís Andrade (Mechanical Engineer)
Heating and Acoustical Study: Nuno F. Oliveira, Miguel P. Freire (Civil Engineers)
Fire Consultant: Ana Salomé (Civil Engineer)


이 증후군의 보존은 빌딩의 구조체로 존중된다.

세대를 걸러 보증받는 건축적 퀄리티는 자연

This preservation syndrome, sometimes leads to a overvaluation of the building structures. Age is not a warranty of architectural quality; on the contrary it is a natural process of selection. The adequacy to new and contemporary programs can be extremely liable to error. If in certain cases the possibility of adequacy is enrolled in the spatial identity of the building, in others the change of uses reveals itself inadequate, leading to an inconsistent meaning in the character of the building. Sometimes the preservation of the architecture we possess, can be, the worst manner of Destruction.



The project is part of a nationwide and governmental program – the Polis programme. The strategy was to revive cities by introducing new equipments such as the Environmental Monitoring and Interpretation Offices (EMIO) buildings. The aim was for this project to energize the rehabilitation of the city. The EMIO are public infrastructure for exhibition and other cultural events, concerning environmental and regional subjects.



The Project is a reconversion of a former rundown infrastructure that plays a relevant role in the social and urban context of the city of Tomar, although without any particular architectural interest. Located at the beginning of the city historical centre, the building has been subjected to several attachments and changes over the years, finding itself threatened by some decadence and inadequate for the intended use. Even though the building it’s protected under historic-preservation ordinances.



The new program comprises two distinct areas: a public area for exhibitions, meetings and cafeteria and a private area consisting of Lecture rooms and accommodation for invited artists. Confronted with the regulation plans, the design maintains the entire external perimeter construction, while its rundown interior is totally scooped out. Therefore and due to the functional program, the new construction establishes itself as the anatomy of the existing building. A new architectural body that runs throughout the available space, de-multiplying tectonically the finite interior into a new series of places and programmatic situations. The private areas are volumetrically defined within the structure and optimized for inhabitability. Each with its own access, atmosphere, identity, shape, use and dimension. The Social life, exhibitions and meetings take place in the interstitial space around the new structure, and are characterized and organized by the programmatic events defined by the enclosed spaces.



The spaces “born” from a visceral symbiosis and from the tension between this architectonic organism and the physical limits that keep him in captivity. The existing building acquires a new interior reading, being reconfigured and transformed in a unitarian and hermetic space with the use of white mate paint and mate epoxy resin coating. For the organism that contaminates the interior it was created and developed a kind of skin. A materiality intended to be abstract and simultaneously expressionistic. Through some kind of alchemy a substance was developed, a recipe, by conjoining some “ingredients”: Dark pigment, Acrylic resin and reflective glass spheres. The entrails of this animal were painted with glossy white paint and with glossy epoxy resin coating. A new interior within an interior interior. A machine capable of producing space, installed in a shell that was progressively deflated and then insufflated with a new and strange form of life.



from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY