*자연을 캡쳐하다, 미러 프로젝트 [ VAV Architects ] Mirror lab

반응형

이상한 토끼를 쫒아간 앨리스가 발견한 곳은
이상한 나라로 가는 입구였다.
현실과 가상의 세계가 만나는 그곳.
미러 프로젝트는 현실의 자연을 담아 가상의 자연을
표현한다. 공존 할 수 없는 두 세계의 만남이 이루어진다.
입구를 따라 들어간 곳에 설치된 거울은
나와 자연 (현실)을 투영한다.
마치 거울에 비쳐진 모습이 가상의 세계가
펼져진 모습과 같다.

이와 같은 프로젝트는 장소가 중요하다.
단순히 거울에 사물을 담는 것이 아니라
장소에 맻혀진 시간과 공간을 담아 캡쳐하려는
작가의 의도가 숨겨 있기 때문이다.
이렇게 담겨진 공간은 거울 속에 영원히
남게 된다. 작가는 시간에 대한 영속성을 말하고 싶은 걸까?
아마 사진미러속에 영상이 맺혀 영구성이 되듯이
이렇게 공간 맻혀진 공간은 연속성을 갖게 되고
다시 그 공간이 가상의 세계로 연결되는 출발점이
되는 새로운 출입문과 같은 역활을 하는 것이
아닐까 생각이 든다.


reviewed by SJ


What appears to be an open tunnel beneath a bridge in northern Spain is in fact a concealed passageway,
 screened behind a secret mirror.



Local studio VAV Architects temporarily installed the mirror inside the doorway to

a passageway that burrows through the base of the river-spanning bridge.



A slither of daylight passes around the edges of the mirror into the tunnel, creating

an illuminated outline around the reflected view.



The true view is revealed when the mirror is revolved around a central pivot.



Other recent projects on Dezeen to feature mirrors are a shop with a central photography studio

and a garden filled with a maze of grey brick archessee all our stories featuring mirrors here.



Mirror lab

The idea of exploring the mirror for the installation has grown from the desire to capture,

explore and experiment with the landscape, rather than the built form.



The project itself is not important on it’s own, as much as is its relationship with the site.



The mirror lab is merely a tool to explore and capture the views of the existing and

by doing so it becomes invisible, completely dissolving into the landscape.

A simple insertion into the bridge, solely supported by the two points,

mirror lab adds a new dimension to the site, both inside the arc,

by doubling and inverting the space, and outside, by capturing and framing the views.



Pivoting through the centre, the door allows the visitors to interact with and

become part of the installation, immersing themselves into and exploring

both the real and the reflected landscapes.


Place: Bridge de Sant Roc, Olot, Spain
Material: bridge, mirror, timber, plywood, landscape
Function: gate
Time: 5 days

from  dezeen
728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY