*레스토랑과 나이트클럽의 이성적 만남 [ Forte, Gimenes & Marcondes Ferraz Arquitetos ] Na Mata Café

두개의 시선..수평적 공간에서의
정적인 공간과 동적인 공간의 이성적 분리
1970년 부터 유명한 바를 새롭게 리노베이션을 거쳐
전면부에는 바 앤 레스토랑을 후면에(내부 공간)는
나이트클럽을 계획한 재미있는 프로젝트 입니다.
중첩된 공간이 갖는 힘은 사람들을 모이게 하고
사람들의 활동으로 부터 나오는 힘은 다시 공간에
투영되어 레스토랑과 나이트클럽을 하나의 공간으로
묶어 독특한 분위기를 자아냅니다.

리노베이션은 그 이전의 시간과 지금의 시간 그리고 미래의
시간을 묶어서 하나로 만드는 중요한 작업입니다.
과거의 시간을 이해하고 배려해야 하며 미래에 대한
시간 또한 예측하여 지금의 시간으로 만들어야 하는 힘든 작업이기 때문입니다.
당신이 볼 수 있는 공간의 폭과 깊이는 얼마나 됩니까?
며칠 후의 미래까지 당신은 볼 수 있을까요?
아마도 그것은 지나온 시간을 읽어내는 능력에서 부터 시작되지 않을까 싶습니다.
시대가 발전 하고는 있지만 모든 것은 반복되고 순환됩니다.
지금의 우리 건축이 과거를 반영하여 미래를 투과 하듯이 말입니다.

reviewed by SJ

Na Mata Café is a traditional restaurant and concert venue in São Paulo, Brazil. Soon after starting this project, we found out that the venue was packed with much more history than we had originally expected: before becoming Na Mata Café, it was the bar called Popular, and prior to this, in the 1970’s, it was the well-known Clyde’s bar. There are even those who say that the original construction was a project by Vilanova Artigas; however, this fact still remains unproved.


Architects: Forte, Gimenes & Marcondes Ferraz Arquitetos
Location: São Paulo, Brazil
Project Year: 2011
Project Area: 900,00 sqm
Photographs: Fran Parente



All these years of activity required a series of small renovations to the venue, with each one layered over the other. This layering of renovations over time resulted in an unclear identity and a partition that could not meet the fluidity and spatiality needed for a good operation of the concerts versus restaurant duality.



Due to matters of execution deadline, our proposal had to be based on the maintenance of certain pre-existing aspects such as the kitchen and some other items had to be kept as their originals. We opted to make a more radical change in the rest using materials, finishings and illumination in order to create a clear identity for the venue and its different areas.



The front portion of the restaurant was completely remodeled. The entrance access, all made of , allows one to see all the movement inside. The façade, made of cement finishing, is more discrete and provides visitors with a clear invitation to the entrance. The long bar has been kept, but in the foreground there is a long panel (over 12 meters of length) made of “butcher’s little letters” writing the menus, the bands of the week, curiosities and other activities from Na Mata Café. This element, existent in the previous project, have been reinterpreted and applied in a new, much more emphasized way. New furniture has been designed by our office for the restaurant area.



We placed stickers on the walls and ceilings with a standard of orange circles, the graphic design developed to be the new identity of Na Mata Café. This graphic design has also been applied in the concert area and on the second floor, unifying the venue, going in an opposed direction of that of the former proposal. The circles are orange with varied diameters in order to assume a random standard on the vinyl sticker and giving a look to the interior of the edifice. The illumination is integrated to the design identity, with luminaries always occupying the space of some of the circles.



A reorganization of the back, the concert area of the nightclub, was very advantageous: the stage have been expanded 50% and the restructured dance floor remained the same size, but gained in perspective, with the VIP areas on both sidelines. A discrete support bar avoids the flow to the front of Na Mata where the main bar is placed. Besides a new, much clearer identity in its different areas, the intervention proposed to Na Mata was able to intensify its previous vocations – a new, cosmopolitan restaurant, ready to host invited chefs (Na Mata’s proposal), and a much more organized concert venue, ready to receive all sorts of musicians and bands.




from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY