*커튼월 리노베이션 도서관 [ Patkau Architects and LM Architectural Group ] Winnipeg Library Addition

덧붙이다:공간을 덧입히다.
70년대의 모던함이 묻어 있는 도서관에
덧붙여진 공간은 소셜스페이스,서큘레이션, 대기및
리딩스페이스의 프로그램을 부족한 퍼블릭 스페이스를
확장하는 한편 도서관의 새로운 얼굴을 만들어 내었다.
커튼월 파사드와 새로운 지붕으로 덮여진
홀 공간은 기존 콘크리트 입면을 따라
올라가도록 신설된 계단 옆으로
각 레벨과 맞도록 리딩스페이스가
계획되었다.
잠시 쉬어 갈수도 있고, 목적동선의 옆에서

소그룹의 커뮤니티와 pause 공간으로
재미있는 공간 연출이 돋보인다.

 심플하며 모던 입면처리로 환영받고 있는
20세기의 혁명, 커튼월이 요사이 계륵과 같은
존재가 되어가고 있다.

콘크리트나 스틸과 같은 솔리드 구체와 달리
유리는 열관료율이 낮고(단열성능 저하) 단파장 빛을
차단하지 못함으로 발생하는 열부하 제어가 힘들다
(단파장으로 들어온 열에너지는 다시 외부로
빠져나가지 못해 열을 가두는 현상발생)
이런점을 방지하기 위해 이중 삼중 시스템이 나오고

유리면에 코팅을 하는 등 다양한 시스템이 개발되고
디자인 및 시공되고 있다.(블라인드로 차단 또는 루버, 이중외피의 사용)
하지만 이것을 한번 뒤집어 생각해 보면
건축가 또는 디자이너가 패시브 디자인을 기본으로 하여
적절한 커튼월을 사용한다면 많은 부분이 해소 될수 있을 것이다.
미스 반데로우에가 이야기 했던 시카고 시그램빌딩
(이전에 글라스 타워라는 실험 작업이 있기는 하다.)
지금의 커튼월을 말하고 있는 것은 아니다.
평면과 입면의 분리는 합리성에 의해서 당위성을 갖는 것이지
미관이 수려한 유리성을 만드는 것이 상책은 아니다.
조금만 더 합리적으로 친환경적으로 생각해보면 답은
보일 것이다.

reviewed by SJ

Centennial Library was originally constructed in 1976 as a three-story building occupying a city block and an adjacent public park. The existing library, constructed of reinforced concrete exposed to the interior and pre-cast panel exterior, felt very disconnected from its surroundings including the park. The addition to the library, which began in 2002 as the winning entry in an invited design competition, includes reorganization and expansion of the collections, reconfiguration of the circulation systems, and creation of new social spaces, as well as renovation of the existing library.

The Library Addition received a Lieutenant-Governor of BC Medal and
Canadian Architect Award of Excellence. Follow the break for more photographs and drawings.



Both the existing library, roughly triangular in plan, and green space stand on a below-grade parking garage.  Expanding the library into the park would have destroyed valuable public green space and required costly foundation reinforcement within the parking garage. An alternative was to extend the library upward. Fortunately, the building had the structural capacity to accept an additional floor, provided it was light in weight; it also needed to be re-roofed. Thus, most of the added space is contained in a new, light, steel-framed fourth floor under a new roof.



Because of severe winter conditions, many of the buildings in downtown are linked by a continuous interior tunnel and skywalk system. The library is connected to this system by bridges at the second level. An enlarged two-story lobby, created by removing a portion of the second floor, allows the street-level entrance to the library, as well as a gift shop and café within the lobby, to interconnect with the skywalk.



From this urban intersection, patrons are drawn through the building, along an interior “street” animated by displays and bookselling events, and to the park. At the park edge, new public elevators and an elongated system of stairs and reading terraces tie the largely independent existing floors to each other and to the new fourth floor. The glazed wall of this multi-story space opens every level to light, landscape, and city. All public and collections space is accessible from this linear route. The compact footprint of the addition maintains maximum park space, allowing the library to take advantage of its location, while the highly visible, interactive terraces, an interior topography at the scale of the park, generate a radically new identity for the library.


The library is ordered in strips, in a series of zones that run parallel to the window wall and across the long dimension of the space. The strips accommodate the programmatic components of the library in identifiable categories. The first strip is the park, an integral part of all public spaces in the building. The second is all forms of reading—tables, comfortable chairs, and casual seating. Third is low masses, such as reference collections, help desks, and computer stations, and fourth is high masses, such as shelving running in clear sequences. The fifth category comprises rooms: closed reading rooms, offices and meeting rooms, staff areas, service areas, and book handling access. The strips progress from park to interior, from open to enclosed, from low to high, from areas of greatest public access and interaction to areas of privacy and quiet. This spatial order allows all visitors to see and understand the general arrangement of collections and functions whether they approach from elevators or from reading terraces and stairs.

On the new fourth floor, the non-fiction collection is organized as a single run of clearly indexed material. Various subjects within the collection are highlighted by “focus” areas. These exhibit spaces, which are immediately visible at the entrance to the floor, are intervals inserted into the continuity of the collection to emphasize subjects often submerged within the numerical anonymity of the Dewey Decimal system.

Architects: Patkau Architects and LM Architectural Group
Location: , ,
Project Team: Samantha Hayes, Maureen Kwong, Hector Lo, Imke Maron, Tokimi Ota, John Patkau, Patricia Patkau, Christian Schulte, Craig Simms, Yong Sun, Peter Suter (), David Kressock, Ken Duchnycz, Andrew Brimble, Greg Tomaszewski, Lloyd Mymko, Brent Mehyden, Robert Winslow, Ron Kinash ()
Structural Engineering: Crosier Kilgour & Partners Ltd.
Mechanical Engineering: SMS Engineering Ltd.
Electrical Engineering: MCW/AGE Consulting Professional Engineers
Landscape Architecture: Hilderman Thomas Frank Cram
Code: Gage-Babcock and Associates Ltd.
Acoustic: Daniel Lyzun Associates
Media: McSquared System Design Group, Inc.
Signage: Gallop/Varley
Contractor: Manshield Construction
Owner: City of Library Services, City of Planning, Property, and Development Department
Project Area: 115,000 sqf (renovation) 45,000 sqf (addition)
Project Year: 2005
Photographs: James Dow


from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY