*캐슬 리뉴얼 뮤지엄 프로젝트 [ Nieto Sobejano Arquitectos ] Moritzburg Museum Extension

시공간의 차이가 사라지면
5차원의 세계가 열린다.
15세기 고딕양식의 성과 현대적인 모던한 디자인의
만남으로 리뉴얼된 무리츠버그 뮤지엄은
전통의 존중과 배려 그리고 재해석의
오류를 최소시키는 공간을 연속적으로 보여준다.
특히 전쟁으로 인하여 손실된 성의 지붕부분은
새롭게 계획된 오픈스페이스 공간으로
기둥이 없는 무주공간으로 지붕을 디자인하여
연속되는 클래식한 성벽과 백색의 모던한 지붕이
만나 전통성과 현대적인 공간감을 동시에 느낄 수 있다.

매번 느끼는 거지만 지금도 늦지 않았다. 보존이라는
허울아래에 방치해 놓은 성곽들과 현대적인
공간의 만남은 그 자체만으로도
흥분되고 새로운 대안이 될 것이다.
건축물 또는 공간은 그냥 놔둔면 보존되는 것이 아니라
사람의 온기가 들어가야 보존되는 것이다.

reviewed by SJ


Photographer Roland Halbe has sent us these images of an extension to a museum inside a ruined castle in Halle, Germany, by Spanish studio Nieto Sobejano Arquitectos.



The architects inserted the extension above the 15th century stonework of the Moritzburg Museum, providing a roof to the previously open-air top floor.



A new floor suspended from the centre of this roof creates an additional exhibition area without bringing any columns into the main gallery.



The extension also includes the addition of a trapezium-shaped metal entrance.




Moritzburg Museum Extension
Competition 1st Prize 2004

The ancient castle of Moritzburg in the city of Halle is a very valuable example of Gothic military architecture, typical of Germany at the end of the 15th century. Its turbulent history has inevitably been reflected in the many alternations it has undergone over the years. But despite these, the building still keeps the original structure of its main architectural features: the surrounding wall, three of the four round towers at the corners and the central courtyard.

The partial destruction of the north and west wings in the 17th century during the Thirty Years War left the castle with the image of a romantic ruin which it has kept over the centuries to today. Except for a stillborn project by Karl Friedrich Schinkel in 1828, until now no integral work has been planned to alter and enlarge the ancient ruin for the art museum housed there since 1904.

A very notable collection of modern art – mainly of German Expressionism – that includes works painted by Lyonel Feininger in the city of Halle has now been enlarged with the Gerlinger donation, one of the most valuable private collections of the Die Brücke Expressionist group.

Our proposal for enlargement is based on a single and clear architectural idea. It involves a new roof, conceived as a large folded platform, which rises and breaks to allow natural light to enter, and from which the new exhibition areas hang.

The result of this operation is to free completely the floor of the ancient ruin, providing a unique space that allows a range of exhibition possibilities. This design is complemented with the building of two new vertical communication cores.

The first is located in the north wing to connect the levels which must be inter-communicated. The second is a new, contemporary tower, 25 metres high, in the place once occupied by the bastion, which provides access to the new exhibition areas with their distant views over the city.

The angular geometry of the new scenery of roofs and metal tower contrasts with castle’s existing irregular shape and high roof. In spirit with the uneasy and expressive forms painted by Feininger, on display in the museum, the new fragments continue the process of changes that feature in the history of the Moritzburg Castle over time.

Location: Halle, Saale (Germany)
Client: Stiftung Moritzburg. State of Sachsen – Anhalt
Architects: Nieto Sobejano Arquitectos, S.L.P. – Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano

Project Architect : Sebastian Sasse
Competition Collaborators: Vanesa Manrique, Nina Nolting, Olaf Syrbe, Miguel Ubarrechena
Project Collaborators: Udo Brunner, Nina Nolting, Dirk Landt, Susann Euen, Siverin Arndt
Site Supervision: Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P. – Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano, Sebastian Sasse, Johannes Stumpf, Karl Heinz Bosse
Structure: GSE, Jorg Enseleit
I M.E.P. Engineers: Rentschler y Riedesser, Jürgen Trautwein
Models: Juan de Dios Hernández-Jesús Rey

Project: 2005-2008
Construcción: 2006 – 2008
Roof Construction Company: Dornhöfer GmbH


from  dezeen


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY