*포이어 예술조형물 화이트 트리 [ Querkraft Architects ] TMW Technical Museum Entrance

화이트 트리들 사이로 산책을 하는 것은 어떨까요?
티엠더블유 테크니컬 박물관 포이어에 설치된 설치물은 흡사
나무들을 연상시킨다. 파이어글라스와 플라스틱 합성으로
만들어진 설치물은 방문객에게 편안한 의자와 그늘을 제공하여 준다.
이것은 우리가 나무숲속 사이에서 휴식을 취하는 것과 같이
새로운 공간의 전이를 느끼게 해준다.
전이되는 공간 즉 버퍼존의 역활은 확실히 중요하다.
특히 외부와 내부를 연결하는 전이공간은
이용자로 하여금 전이될 공간의 상황적 예시를 주어
변화하는 공간의 완충재 역활을 해준다.
이와 같이 화이트 트리는 내부공간에 외부공간개념을
유입시켜 우리에게 색다른 경험을 제공해 준다.
상부에 설치된 그늘막은 파이버글라스로 계획되어
밤에는 조명등으로도 활용된다.
건축물 앞에 법정 의무사항인 예술장식품설치가
공공연하게 의례적인 설치로만 계획되어 마스터플랜과 상이한 결과를 초래하는
일들이 우리에게는 비일비재 하다.
전체를 꽤뚫어보는 디테일한 디자인이 지금 우리에게
필요한 것 같다.

Querkraft Architects designed the new entrance foyer and shop for the TMW Technical Museum in Vienna, Austria.


    During summer 2010 the technical museum together with Querkraft Architects designed a new entrance foyer and museum shop.

    A modern museum service requires a correspondingly modern level of service – for this purpose space is a must. older museum buildings are challenged to expand and modernise whilst remaining attached to their existing historical structures. In the 90s the technical museum faced precisely this difficulty as it tried to gain more space for a larger entrance foyer, a new museum shop and café as well as sufficient amenities, cloakroom space and ticketing capacity. The architectural solution that was chosen in the 90s was a steel-glass box placed in front of the existing historical structure. This solution proved problematic on a few levels shortly after the opening in 1999. The foyer was dominated by large temperature fluctuations, poor acoustics and ventilation, as well as less than optimal visitor circulation.

    A competition followed  in which Querkraft Architects managed to convince the 6-person jury with their design.

    Basic principle of the new design:

    The creation of clear master plan and visitor circulation with an accompanying welcoming emotional atmosphere, which improves the building physics. At the middle of their design solution are multifunctional pieces of furniture made of glass-fibre reinforced plastic and fabric. These ‘trees’ provide seating, shade and acoustic absorption and at night they serve as an illuminate bodies which fill the room with white or blue glowing light. The objects, which resemble trees and can be perceived as a innuendo to the relationship between technology and nature, formally envelope the steel columns and allow a view through the glass ceiling and on to the historical façade.

    The shop, which has to do with little floor space, receives new, flexible moveable furnishings for the presentation of products – aligned to the overall design principle.

    The realised design from Querkraft Architects reveals a definite architectural statement, which communicates with the existing structure and at the same time fulfils the functional requirements of a modern museum entrance.

from  contemporary

댓글(0)

Designed by JB FACTORY