*일본 젠스타일, 자연에 되물어 보다 [ KPF ] INCS Zero Factory

전통 일본건축의 젠스타일의 단아함과 심플함이 묻어 있는 건축물이군요.
두개의 커다란 L형의 형태를 엇갈리게 배치하여 자연스럽게 형성된 중정으로
폰드를 조정하고 그 전면으로는 전통일본 건축양식중의 하나인 도리양식을
구현것이 건축물의 장점이네요.
건축물의 이름처럼 제로의 의미가 지표면의 건축물의 일체화를 표현할려는
건축가의 의미도 있지만 인위적인 건축물 또한 자연과 하나되어 사라져
무형의 건축물이 되도록 게획한 것이 더 큰 의미 인것 같아요.
또한 지속가능한 건축물, 친환경 건축물로 에너지 세이빙에 제로로
가깝게 만든다는 의미 또한 내제하고 있어요.

폰드를 마주보며 2층에 위치한 회의실(접견실)에서 보는 뷰포인트는
정말 장관이네요. '산은 산이요 물은 물이구나.'
많아서 넘치지 말고, 너무 단단해서 걸리지 말고, 자연스럽게

중용의 미덕을 보여주는 자연과 같이살아가는 것이
도시 삶에 지친 우리에게 마음속 깊이 다가오네요.


The INCS Zero Factory and showroom is a building focused on merging landscape with architecture and art with technology. Designed by , it is located within the Japanese Alps in . The new factory also needed to include offices and a demonstration facility, as well as provide areas of focused experimentation for research and development.


Comprising simple forms, the building uses glass, metal, stone, and concrete to create a structure that not only acts as a reflection of its surroundings, but also serves as an introduction to the philosophy of the company’s founder and the ongoing research contained within its walls. The composition and proportion of forms and details create a balance between interior and exterior, integrating natural light and the surrounding landscape into the design.


Two L-shaped factory floors (one built, one planned) form a central courtyard, which is entered through an abstraction of a traditional Torii gate and evokes the serenity of a Japanese Zen garden. Within this open space, an east-facing glass-enclosed pavilion, containing presentation and public functions, overlooks a stepped reflecting pool. Oval in plan, the three-story pavilion is wrapped in clear low-e insulating glass, which emphasizes the uniform massing of the complex and reflects the sky.


The presentation room, located on the second floor of the pavilion, affords views of a high-tech showroom. In contrast, the VIP lounge, located on the third floor of the pavilion, looks onto the Japanese Alps. Beneath the pavilion volume lies a large basement factory directly below the reflecting pool. On either side of the pool, concrete and flat-stone walls rise in a diagonal line, defining the approach to the factory’s main building.


The 180-meter-long diagonal path is paved with cobblestones, each 90-millimeters-square, and flanked by a wall of flat stones, each 15 millimeters in length. This intricate assemblage of stone establishes the company’s commitment to craftsmanship as visitors make their way toward the entrance of the building. The Torii-inspired gate is clad in sheets of two-millimeter-thick titanium with a crystal finish.


In contrast, the factory is contained within concrete walls, expressing the weight and materiality of the building. The courtyard is paved with gray granite to balance the cool tones of the glass and masonry. To similar effect, dark, river-worn pebbles create a soft texture below the calm surface of the reflecting pool. These textures and surfaces are further delineated by the green expanse of the building’s vegetated roof, which increases insulation values, conserves energy, limits stormwater runoff, and reduces the heat island effect.

The INCS Zero factory received Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design International Architecture Award (2007).




Architects: Kohn Pedersen Fox Associates
Location: Nagano, Japan
Client: INCS
Project Area: 86,000 sqf
Photographs: H.G. Esch, Iijima

from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY