*멕시코, 아직식지 않은 용광로 이야기 [ Grimshaw ] Horno 3 Steel Museum

뜨거운 용광로가 아직은 식기는 이른 것 같아요.
버려전 용광로를 새로운 갤러리 공간과 박물관의 공간으로 탈바꿈 시켰네요.
제철의 역사 전시관, 현대 제철의 전시관, 그리고 용광로를 집적체험하는 체험관,
교육관, 창고 그리고 레스토랑과 박물관 기념품을 파는 기념품관을 계획하여
하나의 문화공간으로 재 탄생시켰어요.
우리에게도 하나씩 퇴보되고 사양되는 산업이 발생하면서
그 공간들의 빈자리들이 남겨지 시작하고 있죠.
도시적 맥락에서 그 공간의 숨을 잘 이어주어야 하는 것이
나중 다음시대를 살아갈 사람들에게 역사라는 단어로
우리를 아니 장소를 남겨주어야 겠지요.

Horno³: Museo del Acero (the “Furnace #3 Museum”) in , ,comprises a restoration of derelict 1960’s blast furnace and a new wingproviding additional gallery space and museum facilities. The museumchronicles the industrial history of this northern city, which for muchof the 20th century was renowned for its production. Prior to its conversion to a museum, the abandoned blastfurnace had stood as a poignant 80m high reminder of the hard workingpast of this city which has since moved on to embrace high-techindustries. The architectural challenge was to balance sensitivehistoric preservation against the requirement for a dynamic new symbolin its changed context, the surrounding steelworks having beenconverted recently into a public park. The new building needed to beinclusive and one that the older generations who worked at the formerplant and their children and grandchildren would feel represented theirproud history while looking forward to the future.


Many buildings include a central circulatory or atrium space – a kind of“mixing valve” for the building’s users. It becomes an active hub: agathering place that embodies the spirit of the building and allowsvisitors to engage with one another. At the Museo del Acero, this roleis played by the main element of the original structure – the blastfurnace itself – re-energizing the historical heart of the foundry.

The building contains a historical gallery, contemporary gallery, “Furnace Show” exhibit, teaching rooms, an archive, restaurant and museum store.

The restoration included the steeply inclined iron-ore elevator, nowretrofitted with a pair of custom fabricated funicular cabs. Thefunicular soars 42 meters allowing visitors to stroll around theoriginal high-level exterior catwalks which meander among the furnace’spipes and stoves. This vertiginous tour provides visitors with uniqueclose up views of the historical skeleton and spectacular panoramas ofthe nearby mountain ranges. The rich patina of the original structurehas been kept throughout. During the renovation the was lightly sand-blasted to remove loose rust and flaking paint. Aclear protective coating was then applied to ensure longevity.

Both the refurbishment and new build respond strongly to the site’shistory as a steelworks. This is made most explicit in a series ofstructural elements which advance the limits of modern fabrication. The tessellated roof over the Gallery demonstrates how, with today’s computer-aided technology, sheetmaterial can be transformed into structurally rigid forms by complexfaceting. Thus the columns and roof shell of this space are constructedentirely from ½” thick plate, without requiring any conventional framing. Similarly the design of a helical stair relied on extensive computed stress analysis to allow theoptimization of its coiled stringer and cantilevering treads to theengineering limits of structural .

The building’s cladding is self-shaded by a range of exterior louversand screens that block solar heat and diffuse natural light into theinternal spaces. The original ‘Cast Hall’ structural skeleton wasre-clad completely and enveloped in a skin of incrementally tiltedlouvers which change across the façade and within each verticalcladding bay to respond to the glazed or solid nature of the weatherwall behind and also to changes in the building’s geometry. The louverfaçade is a contemporary performative solution that elicits a memory ofthe blast furnace’s original corrugated iron cladding. Inside the hall,the blast furnace was emptied and is now brought to life in a publicFurnace Show that simulates the process of making molten pig iron.Visitors can actually enter the hollow shell of the blast furnace – anexperience that is believed to be unique.

Architects: Grimshaw – Christian Hoenigschmid-Grossich
Location: ,
Project team: MichaelBlancato, Shane Burger, Paulo de Faria, Kenny Grossman, NievesMonasterio, Robert Stuart-Smith, Andrew Whalley, Chung Yeon Won,Richard Yoo, Casimir Zdanius
Associate Architect: Oficina de Arquitectura ()
Specialist Structural Engineer: Werner Sobek New York (NY)
Environmental Design: Atelier Ten (NY)
Exhibit Design: Aldrich Pears (Vancouver)
Landscape Designer: Claudia Harari ()
MEP Engineer of Record: Asesoria y Diseño ()
Structural Engineer of Record: Sistemas Optimos Constructivos, SOCSA ()
Acoustics, ICT and Fire: Arup (NY)
Project area: 6,500 sqm
Project year: 2005 – 2007
Photographs: Paúl Rivera


from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(1)

  • km
    2011.03.02 15:11

    하울의 움직이는 성같다는 생각이 들었음.

Designed by JB FACTORY