*방콕 오피스 하우스 [ allzone ] Shophouse Transformation

방콕 오피스텔의 진화
대부분의 도시구조가 발전해 나가면서 패턴 또한 변화하고
있어요. 여기 방콕이라고 해도 예외는 아니죠.
그동안 한세기 넘게 거대 도시로 발전해 오고 있는
방콕 또한 이와 같은 패턴의 변화는 오피스와 주거의 결합 같은
새로운 패러다임으로 보여주고 있어요.
오피스텔은 주 업무시설의 보조 시설로 주거가 있는 프로그램이라
제대로 된 주거시설을 우리나라 법에서는 할 수 없는
현실이죠.
shophouse는 그와는 다른 개념이죠.
어쩌면 도시의 패러다임의 변화에 대두되는 자연스러운
현상 이기도 하고요.
주거와 업무시설의 대등한 복합결합체로
디자인 사무실, 건축, 인테리어, 소호샵 등
의 업무시설과 만남이 자연스럽게 이루어지겠네요.

방콕 기후상 나타나게된 이중외피 구조나 긴 수평루버형식을
여기서도 볼 수 있어요.
직사광선을 피하면서 환기와 조도를 유지 할 수
있는 전면버퍼공간을 두는 것은
친환경적으로 훌륭하죠.

Architects: allzone
Project team: Rachaporn Choochuey, Sorawit Klaimak, Isara Chanpoldee, Namkhang Anomarisi, Tharit Tossanaitada in collaboration with Stefano Mirti
Location: Bangkok, Thailand
Project area: 650 sqm
Project year: 2009
Photographs: Piyawut Srisakul

Shophouse was the most common building typology of Bangkok during the process of urbanization of the city in the past century. However they are getting obsoleted nowadays because of city’s the transformation. Bangkok urban fabric is, nowadays, full of not-properly-utilized shophouses in most of the prime areas.

The project is an attempt to experiment with shophouse typology’s transformation. The existing condition were two not-in-use units of shophouse in one of crowded area of Bangkok. Every floor is transformed into a working-living unit, a new typology for a small business or live-in studio, that is quite rare type in Bangkok. While the ground level is completely open for parking and plants. (The 4th and the 5th floors are finally occupied by the architects). The addition parts are the new facades on both front and back made out of the prefabricated concrete blocks – the most common and cheapest construction materials found in the market – which is also acting as a sun shading, a curtain for privacy as well as thief protection device. The facades also create ‘a breathing space’, the space between the big windows and concrete blocks, for smoking, relaxing in the outdoor, plantings as well as air condensing units and service.



from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY