* 스톡홀롬 보육시설 [ Tham & Videgård Arkitekter ] Tellus Nursery School

노란 튜브안에 하늘이 열려 있네요.

구블구블 노란 강남콩 안에 육아시설이 있네요.

스웨덴 스톡홀롬에 있는 보육시설이에요. 원통형 중정안에 살짝 비켜난 현관문을 따라 들어가면

6개의 숙박시설과 놀이방, 미술방이 잘 구분되어 있네요.



Tham & Videgård Arkitekter have completed this curving nursery school located between a forest and former industrial estate in Stockholm, Sweden.


Called Tellus Nursery School, the kidney-shaped building curls around a courtyard sheltering the main entrance.


Bright yellow wooden batons clad the facade and partially cover some of the windows to filter sunlight.


A large hall inside accommodates six groups of children around various activities, while separate rooms provide space for art projects, quiet areas and play rooms.



Photographs are by Åke E:son Lindman.

The information below is from the architects:


TELLUS NURSERY SCHOOL
Telefonplan, Stockholm
2007-2010
Client: Vasakronan
User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving.


The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes.


Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.


Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed.


The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects.


This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.


The facade panel, made of 50×50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces.


The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.


Name of the project: Tellus Nursery school.
Address: Telefonplan, Stockholm, Sweden.
Chief architects: Bolle Tham and Martin Videgård
Project architect: Eric Engström
Collaborators: Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson.
Client: Vasakronan AB.
User: Citycouncil of Hägersten-Liljeholmen.


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY