* 메가중정홀 [ Hassell ] ANZ Centre

메가 블록 중정
마치 건물 몇개가 합쳐져 하나의 건물화 되었네요.
각 블록군의 외부 테라스는 1층부터 천장까지 뚫린 보이드와
만나 멀티레이어층을 연출하네요.
빅보이드 공간은 친환경적으로 유리한 공간이에요.
층별로 적재되어 있는 뜨거운 공기나 차가운 공기를 한 곳으로 모아서
별도의 공조시스템을 구동하는 것보다 훌륭한 순화시스템을
제공해요.
Architects: Hassell
Location: 833 Collins Street, , VIC,
Client: ANZ
Access Consultant: Morris Goding Accessibility Consulting
Acoustics Consultant: Marshall Day Acoustics
Building Certifier: PLP Building Surveyors & Consultants
Communications and audio-visual: Umow Lai Associates
Environmental Engineer: Lend Lease design (Sustainable Design)
Environmental graphics and wayfinding: Fabio Ongarato Design
Fire engineering & mechanical design overview: Norman Disney Young
Hydraulics Engineer: CLG Plumbing
Kitchen Consultant: Sangster Design Group
Lighting Consultant: Lend Lease design
Lighting Consultant: NDY Light
Main Contractor: Bovis Lend Lease
Mechanical/Electrical/Security services: Umow Lai Associates
Project Manager: Bovis Lend Lease
Storage Consultant: P2M
Structural Engineer: Winward Structures
Workplace Advisor: DEGW
Project area: 130,000 sqm
Project year: 2006 – 2010
Photographs: Earl Carter
ANZ Centre is one of the most open and permeable banking headquartersin the world. Rarely – if ever before – has a bank invited the publicinto the heart of its workplace. This ‘urban campus’ houses 6,500people – as many as a small town – within the largest single-tenantedcommercial office building in .Incorporating a raft of first time green initiatives, the building isalso a global environmental and social sustainability benchmark.
 
 Located in ’sDocklands, the building’s fluid forms are inspired by its riversidesetting and the external colour palette is derived from nature, rangingfrom earth tones at ground level to light blue sky references at theupper levels.
 
 Despite its large scale, ANZ Centre provides an opportunity to makesmall scale engagements with its local community. The building formsteps down to engage with the waterfront and operate as a permeableextension of the existing urban precinct. Building character changesfrom floor-to-floor with large floors at lower levels and smallerfloors at upper levels.
 
 The ‘urban campus’ concept focuses around a central publicly accessible‘common’, bringing the community into the organisation’s heart andcreating a lively ground-level hub including cafes, public art andvisitor centre. This demonstrates a bold new direction for a bankinginstitution seeking to balance the need for security with the desire todemonstrate transparency and openness.


from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY