*노후주택의 카페-레스토랑 개조[ depA Architects ] Entre Portas, Pinhel, Portugal

Porto에 기반을 둔 depA Architects는 포르투갈 북동부의 Pinhel시에서 위치한 노후 주택을  카페와 레스토랑으로 변모시켰다. Entre Portas는 역사적 중심부의 중심부에 위치하고 있는데 오래되고 어두운 원래 집에서, 단단한 화강암 경계 벽과 선택적 철거 프로세스와 함께 새로운 유체와 밝은 실내 공간을 만든 목조 지붕 구조를 활용하기로 했다. 노출된 암벽에서 콘크리트를 더해 공간과 공공 / 서비스 회로 및 지역을 조직했다. 결과적으로 공간 전체에 단단한 암석과 콘크리트 텍스처 및 색상이 목재의 따뜻함과 균형을 이루어 새로운 역사적 중심지의 미학을 표현한다.

 

Porto-based collective depA Architects transformed an old Portuguese house into a café and restaurant that aims to become a reference venue in the city of Pinhel, north-east Portugal. Entre Portas is located in the heart of the historical center.

 From the old and dark original house, the proposal kept and took advantage of the solid granite perimetral walls and the wooden roof structure that along with a selective demolition process created a new fluid and bright indoor space. From the exposed rock wall a new rocklike volume is built in concrete, organizing the space and the public/service circuits and areas.


Entre Portas, Pinhel, Portugal

Program: café and restaurant

Architects: depA Architects – Luís Sobral, Carlos Azevedo, João Crisóstomo

Team: Luís Sobral, Carlos Azevedo, João Crisóstomo, Margarida Leitão, Miguel Santos, Sara Pontes, Francisco Crisóstomo, André Oliveira

Structural and hydraulic engineering: NCREP         

Electrical engineering: CPX

Area: 280 sqm

Completion: 2017

On the groundfloor the space for the toilets has been dug into the rock, enhancing the idea of a strong spacial and material link with the pre-existence. On the ground floor also the cafeteria/bar area is inhabited by the exposed rock on one side and by the new concrete atmosphere on the other. On the upper floor there is a dinning room and a double height lounge bar area in dialogue with the ground floor.


Throughout the space, the solid rock and concrete textures and colours are balanced by the warm elements in wood – found in the existing roof structure and furniture – designed to create scenic moments as the cellars. The facade, facing the main city square, features a contemporary language which is coherent with the new interior intervention and with the repetitive composition of the openings, following the aesthetics of the city historical center.


from domusweb

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY