*발코니로 리듬감을 더한 공동주택-[ AMBROSI I ETCHEGARAY ] Alfonso Reyes 200

Alfonso Reyes Avenue와 Saltillo Street 코너에 8 개의 주거용 건물을 설계하는 이번 프로젝트는 17미터 높이의 단일 제스처로 코너를 디자인함으로써 건물을 긴 경계에서 분리시켜 정면의 입구와 발코니가 대칭되는 구조적 리듬으로 표현하고자 했다. 중공 콘크리트 블록의 벽에 부착된 콘크리트의 단단한 프레임은 구조에 추가적 강성을 더한다.

The commission was to design a building for 8 dwellings on the corner of Alfonso Reyes Avenue and Saltillo Street, in Colonia Condesa. The project approach separates the building from the long boundary, in order to design the corner with a single gesture 17 meters high, where the resulting volume is expressed through its structural rhythm in counterpoint to the openings and balconies on the facade.

The structure is comprised of concrete rigid frames attached to walls of hollow concrete block, which provide additional rigidity to the structure. In the transverse direction, the building is divided into two structural bays, the first (towards the long boundary) functions as a rigid services core, circulation, and kitchens, and the second (towards the street) functions as a light bay of lightened slabs, wooden lofts and light walls.

The composition of openings is posed as the lack of a rigid wall, instead of a hole in the facade. Inside the building, eight dwellings are designed combining typologies of one and two levels. Vertical circulations are attached to the volume at the separation with the adjoining one, making this alley the access to the homes.


Architects:  Ambrosi I Etchegaray 

Location:  La Condesa, 06140 Mexico City, Federal District, México 

Project Area:  880.0 m2 

Project Year:  2012 

Photography:  Luis Gordoa


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY