*프랑스 파리 복층 아파트-[ ulli heckmann and eitan hammer ] parisian maisonette



프랑스 파리의 ulli heckmann와 eitan hammer 건축가는 부부와 그들의 세 자녀를 위하여 두개의 아파트를 하나의 복층 주택으로 변경하는 프로젝트를 완수하였다. 위층에 위치한 아파트를 없애고 두 개의 아파트를 연결하기에 앞서 가족은 미래의 복층 주택의 일부였던 낮은 층에 살고 있었다. 공사기간 동안 모든 내부 벽들을 6층의 개별 4개의 룸으로 만들기 위해 제거시켰고, 열린 생활 공간을 7층에 구성하였다. 3명의 아이들은 하나의 공용 욕실과 하나의 분리된 화장실을 공유하게 된다. 부모님의 욕실과 마찬가지로, 자녀들의 침실은 화장실과 직접적으로 연결되어 있어, 드레스 룸과 작은 서재를 통합하는 스위트룸과 같은 공간이 만들어졌다.


의뢰인은 가능한한 많은 수납 공간을 요청했기에 모든 방에는 거스터마이즈된 선반과 여러개의 수납공간이 아파트 전체에 구성되었다. 개별 룸들이 위치한 아래층과는 달리 거실 에는 벽이 없이 열린 공간으로 구성되었다. 벽들이 개별적으로 존재하지 않는 대신, 오픈되면서도 완만한 공간으로써의 인상을 줄 수 있도록 재질은 최소한으로 줄여 선택하였다.

local-based architects ulli heckmann and eitan hammer have converted two apartments into a maisonette for a couple and their three children in paris. before finishing the upper apartment and deciding to join the two apartments, the family lived in the lower part of the future maisonette. during construction, all interior walls were removed to create four individual rooms on the sixth floor and an open living space on the seventh floor. the three children share a bathroom and a separate restroom. as for the parents’ bathroom, it is connected directly to their bedroom to create a suite-like space integrating a dressing room and a small study.




location: paris 16th arrondissement
surface: 185 sqm
year: 2014 / 2015
client: private

architects: eitan hammer (israel) and ulli heckmann (germany) 

terrace planting: urban green

photo credits: david boureau (france)

the former entry door on the sixth floor has been abandoned but remains operable for special occasions. the client demanded as much storage space as possible, having all rooms equipped with customized cupboards and several storing gadgets have been integrated all over the apartment. while the private rooms are located in the lower part of the maisonette, the spaces devoted to reception and living are found in the seventh floor.

the upper floor is an open space including entry, cloakroom, guest toilet, kitchen, dining room, living room, and the terrace. in contrast to the lower floor and the separated rooms located there, the living area is composed as an open space with no walls. the absence of separating walls and the deliberate choice of reducing the materials to a minimum, facilitate the impression of an open and generous space. openness and intimacy are provided by the central piece of furniture, which allows the inhabitants and the different spaces to be part of the ensemble or independent and secluded. a concrete floor identifies the social spaces including entry, kitchen, and dining. a wooden parquet – as a reminiscence to the private lower floors – distinguishes almost like a rug, the intimate space of the living room and the staircase leading downwards.









from  designboom

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY