*도시에서 잊혀졌던, 질적인 가치를 강조한 테헤란의 건물-[ LP2 ] Saadat Abad Commercial Office Building


Tehran은 사람들에게 마치 거울과 같은 역할을 한다. 오랜 시간동안 잊었던 그 무언가에 대해 도시에 청하는 그 무언가. 또는 퀄리티- 질적인 것으로 불리는 함축적인 무언가를 의미한다. 퀄리티란 건물의 커뮤니케이션으로 평가될 수 있는 진화론 적 개념의 장르에 놓이고 그것은 시간의 사용자이다. 


두개의 연계된 공간의 퀄리티- 각각의 빌딩을 규정하고, 안과 밖을 정의화 하는 것은 두개의 개념 사이에 의미 가득한 관계를 형성하기 위한 건축가의 책임 중 일부이다. 여기에는 항상 외부에 의해 영향을 받은 내부 공간의 일부가 포함되기 마련이며, 이 둘은 우리가 경험한 바대로 도시적 공간을 경험하기 마련이다. 


작열하는 남쪽의 햇살이 근무하는 시간동안 방해되지 않도록, 버티칼 루버를 남쪽면에 사용하였다. 이런 루버는 편안한 빛을 만들어 내고 건물 안쪽으로 그늘을 지게 한다. 내부 공간을 좀더 편안하게 만들어줄 뿐만 아니라 이러한 루버는 연계된 면까지도 영향을 미친다. 게다가 불필요한 건물의 디테일을 사림들이 보지 못하게 막아주는 효과를 낸다. 


Tehran acts as a mirror to people who claim the city about something that they had forgotten for many years, that is an implication called quality, The quality could be placed in the genre of evolutionary concepts which could be evaluated by the communication of the building and it’s users during the time.




  • Architects: LP2
  • Location: Sa'adat Abad, Tehran, Tehran, Iran
  • Design Team: Parima Jahangard, Mona Razavi, Shadi Farokhi
  • Architect in charge: Mohsen Kazemianfard
  • Area: 1300.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Parham Taghioff

There are two interrelated spatial qualities, defining each building, Interior and Exterior and it is a part of architecture’s responsibilities to form a meaningful relationship between these two aspects. There are always some parts of the interior spaces which are influenced by the exterior and these two together form the urban spaces, we experience.

This project shifts from a basic relationship between the building and the city to an interaction between the inside and outside in attempt to establish a better definition of the quality of the building and the city. Not only provides an answer for the needs of the users, but also this building intended to create a connection with the exterior observers.

Creating a calm and varying urban facade and enhancing the quality of the interior spaces are the main concepts of designing the two facades of the project. The building in both north and south sides defines the qualities of variation and calmness for users, citizens and city in different ways.

To prevent the sharp southern sun light during the working hours the vertical louvers are used in the southern facade. And these louvers create a comfortable light and shadow inside the building. And not only make the interior spaces more comfortable but also these louvers create an incorporated facade. Furthermore it conceals the unnecessary details of the building from the people who visit it from its main view, in the park that is in front of the project in Saadat Abad Boulevard. This park has a great role in forming the concept of the southern facade of the project. Some parts of the southern facade have been pushed inside in order to open a perfect view of the park for the users of the building during the working hours. And the people in the park still visit calm and incorporated facade; this is the quality which provides peacefulness to the interior and exterior of the building.

When people move towards the building in each step they will obtain more details about it. So the form and the design of the southern facade of the project give different images to the visitors in different perspectives. When the building is visited from Saadat Abad Boulevard it seems to be a solid form with wide openings looking towards the park. And when the building is visited from the front of the southern facade more opening are appearing but when it is visited from the other side the building seems to be more solid again and in this view the broken sky line will catch eyes. So this variety of images in different perspectives creates an active urban facade.

Sometimes the northern facade; close its eyes from the noised city and take care of the building behind a curtain of silence. And sometimes glance at the city behind its wooden eyeballs. The wooden surfaces of the northern facade could be described as the dialogue between the users and the city; these surfaces could change up to thousands of forms by the needs of the users and this makes it so impressible by inside and outside.

The northern facade is designed by the similar modules of the southern facade and it will conceal the unnecessary details of the building from the city. In front of the openings the wooden surfaces are rotatable and these could be rotated in three angles of 0, 45 and 90 degrees. And of course not only the natural light of the interior spaces could be controlled by opening and closing the rotational louvers but also this would create a great private interior space in the times that is needed.

Variation and peacefulness are the qualities which are formed in the dialectic of interior and exterior spaces in this building. And as the same as the interior spaces, these qualities could be observed and comprehended from the exterior.

The calmness, in urban facade is obtained from concealing the unnecessary details by vertical louvers and in the interior spaces takes place by the wide openings viewed to the park in the southern part and in the northern facade it happens by rotating louvers to control the light and disturbing sights.

The louvers used in the both facades of the project give an active quality to the interior and exterior spaces. When the location of the visitors change, the southern facade gives different images to them And also the form variation in the northern facade brings a dialectic quality to the building which simultaneously forms the interior and the exterior that create an active context for the relationship between the building, the users and the city.


















from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
중동 | 이란
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY