*군사막사건물의 개조를 통해 탄생한 마드리드 의료시설[ Hans Abaton ] children's dormitory


마드리드의 치료센터 내 뇌성마비를 앓고 있는 어린이들을 위한 침실들이 위치한 밝은 채색의 박공 지붕 건물을 Ábaton 스튜디오가 업데이트했다.  뇌성마비 소아들을 위한  Esther Koplowitz Foundation은 1950년에 남서 마드리드 지역에 1950년 대의 건물에 들어섰다. 건물은 버려진 막사건물이었을 뿐만 아니라, 십여년 이상 리노베이션을 하지 않은 상태였기 때문에, 리노베이션을 통해 공간을 확장시키고, 최신 시설을 갖출 수 있는 건물로 변화시켜야 했다. 

새롭게 들어선 3층 높이의 블록은 병실들을 갖췄을 뿐만 아니라, 건물의 서동부 측으로는 행정 시설을 접하고 있다. 총 20명의 환자를 수용할 수 있는 10개의 병실을 갖추게 된 건물은 1층과 지하시설에 입구와 사무공간을 갖추고 있다. 

200 평방 미터에 달하는 루프 가든은 기숙사 위에 자리하고 있는 데 건물의 에너지 소비를 줄이는 데 도움이 되는 역할을 하기도 한다. 1층은 유리로 된 다목적 홀이 있고, 블록 끝에는 유리와 콘크리트로 된 큐브를 통해 새로운 입구와 방문객을 위한 방이 있고, 지하는 유틸리티 공간과 커다란 창문을 갖춘 사무실이 위치하고 있다. 


Gabled blocks with brightly coloured facades house bedrooms for children with Cerebral Palsy at this treatment centre in Madrid, which has been updated by local studio Ábaton.
The Esther Koplowitz Foundation for children with Cerebral Palsy occupies a 1950s building in south-west Madrid. Set beside a disused military barracks, the building hadn't been renovated in more than a decade, so Ábaton was asked to bring the facilities up to date and increase capacity.
A new three-storey block containing bedrooms and administration areas adjoins the building's south-east facade.




Architecture: Hans Abaton
Architect in charge: Ricardo de Landaluce Arias
Architects collaborators: Víctor Conde Buezas, Naama de Miguel de Pablo, David Díaz Vizán, Laura Fringuello, Gonzalo Martín Román, Ana Martínez Santos, Juan Millán Ghisleri, Fernando Ortiz Campos, Wolney Ortiz de Oliveira, Darío Ortiz Seseña, Francisco Peláez Marín, Elías Sancho de Agustín, Javier Tavera Tolmo

The 10 bedroom suites can accommodate 20 children, while the glazed base and basement provide a new entrance and offices respectively.
Ventilation ducts and underfloor heating means the temperature of each room can be kept stable, while vinyl siding and PVC flooring mean cleanliness is easier to maintain. Wide doors and 3.7-metre-tall ceilings are designed to be spacious enough for wheelchairs, stretchers and technical equipment.
A 200-square-metre roof garden sits above the dormitory to provide thermal and acoustic insulation, helping to reduce the building's energy consumption.
The Madrid firm, which was set up by Camino Alonso, Ignacio Lechón and Carlos Alonso in 1998, has a background in creating energy-efficient homes. The office previously converted a crumbling stone stable in a remote area in western Spain into a self-sufficient family home and also designed a cement-clad micro home that can be transported on the back of a flatbed lorry.
Cacti are displayed on plinths in the foundation's glazed lobby. Here, sections of carpet are wrapped around the white columns that support the ceiling slab, softening the effect of the raw concrete, glazing and strip-lighting.
"The ground floor consists of a glassed-in multipurpose hall for stimulation above which are small houses where the children sleep from which they can see, and be seen," said the architect. "The intention is to highlight the presence of the building in its environment, becoming a feature in its area."
A glass and concrete cube at one end of the block provides a new entrance and a visitors' room, while a basement containing utility rooms and offices features large windows that opens onto a concrete-lined patio.






























from dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY