*반 고흐 뮤지엄[ Hans van Heeswijk Architects ] Van Gogh Museum

반응형

암스테르담에 있는 반 고흐 뮤지엄은 네덜란드에서도 가장 인기가 좋은 박물관 중에 하나다. 줄어들 줄 모르는 방문객들의 향연은 이 건물들을 위한 Rietveld (1973)과 Kurokawa (1999)의 지적인 솔루션을 요한다.

1999년 Kurokawa타원형의 날개에 대한 고심을 통해 넓은 아웃라인을 구성하는 디자인을 구상하게 했다. Kurokawa 건축사무소는 새로운 입구에 대한 초안 디자인을 1999년에 준비했다. 그 뒤 Hans van Heeswijk 건축사무소에서 기존의 날개에 또 다른 솔루션을 창조했는데 놀라울정도의 새로운 전체를 형성하는 새로운 구조를 만들어냈다.  

 

정문에서 Museumplein(뮤지엄 광장)으로의 진입 작업은 한정된 예산과 18개월의 타이트한 데드라인을 두고 진행되었다. 유리로만 이루어진 입구 공간은 고 퀄리티의 구조적 기술과 시스템을 특징으로 하고 있다. 넓고 조명이 잘 드는 의류보관소와 수리된 기념품 매장을 갖추고 있다. 전보다 나은 물류 및 접근이 향상된 넓은 공간은 방문객들에게 전보다 더 환영하는 분위기를 제공할 수 있게 되었다. 투명한 공간은 현대적인 유리 구조를 갖춤으로써 반 고흐 뮤지엄과 광장을 모두 풍성하게 만들었다.

 

The Van Gogh Museum in Amsterdam is one of the Netherlands’ most popular museums. The ever-growing stream of visitors required intelligent solutions for these buildings, which were designed by Rietveld (1973) and Kurokawa (1999). The design consists in broad outlines of a further elaboration of the elliptical wing of the building that Kurokawa had built in Amsterdam in 1999. Kisho Kurokawa Architect and Associates, the firm founded by the late Kisho Kurokawa and designer of the temporary exhibitions wing opened in 1999, prepared the draft design for the new entrance hall. Hans van Heeswijk Architects then elaborated on this to create a solution in which the existing wing and the new structure form a surprising new whole.



 


  • Architects: Hans van Heeswijk Architects
  • Location: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam, Netherlands
  • Architect in Charge: Gerrit Rietveld, Joan van Dillen, Johan van Tricht
  • Renovation Rietveld Building: Martien van Goor
  • Project Team: Jasper Druijven, Richard Gouverneur, Stephanie Haumann, Hans van Heeswijk, Rob Hulst, Ronno Stegeman en Boaz van der Wal
  • Area: 15175.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Ronald Tilleman, Luuk Kramer
  • Architect Exhibition Wing: Kisho Kurokawa
  • Design concept New Entrance Building: isho Kurokawa Architect & Associates
  • Building: Hans van Heeswijk Architects
  • Contractor: Central Government Real Estate Agency, The Hague
  • Structural Consultant: Arcadis Nederland, Rotterdam
  • M&E Consultant: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk
  • Building Physics Consultant: DGMR, The Hague
  • Logistics Consultant: Theateradvies, Amsterdam
  • Lighting Consultant: Hans Wolff & Partners
  • Lighting Designers: Amsterdam
  • Contractor Glass Constructions: Octatube, Delft
  • Main Contractor: Bouwbedrijf Van der Spek, Pijnacker
  • lectrical Installations Contractor: reedveld en Schröder, Almere
  • Mechanical Installations Contractor: Kuijpers Installaties, Utrecht
  • Elevators: Mitsubishi Elevator Europe, VeenendaalTotal

“Work to move our main entrance to Museumplein has gone very well,” says museum director Axel Rüger. “It has been delivered within the tight eighteen-month deadline, and on budget. The all-glass entrance hall features high- quality structural engineering and systems. There is a spacious, well-lit foyer with cloakrooms and a revamped museum shop. Improved access, better logistics and more space will allow us to give our visitors a much warmer welcome than before. Moreover, this arrangement better suits the upgraded Museumplein – all its cultural institutions now have their entrances facing the square.The transparent building with its state-of-the-art glass structure enriches both the Van Gogh Museum and Museumplein.”

State of the art glass constructions: glass as construction material The new entrance building is the largest glass structure in the Netherlands in which glass fins (beams and mullions) and double glass units are elements of the building ́s main structure. This is a major step forward in the technical innovation of transparent structures and for glass as a structural material. There has never been a longer structural glass fin in the Netherlands: 12 meters. For the overall stability of the roof, the glass fins have been connected to the steel structure. They are working together as one structure.

Glass façade, roof and staircase The bent glass façade is composed of cold bent double laminated insulated glass units. This means the rectangular glass panels have been shaped on-site during installation. The total area is approximately 650 sqm. The façade has 20 glass fins which are all unique. The longest façade fin is 9,4 meters.

The glass roof with a total area of approximately 600 sqm has as main geometry a shell under an angle of 16,5 degrees. There are 30 glass roof fins, all unique in length and with an optimized height to accentuate the shape of the curved roof. The longest glass fin in the roof (also the longest structural glass fin in the Netherlands) has a length of 12 meters. The glass staircase is supported by a triple laminated glass arch which transfers the highest loads from the stairs and also stabilizes the staircase. Because of this glass arch, the amount of steel is kept to a minimum and the staircase can be seen as a transparent piece of furniture.

LED lighting has been integrated inside the glass stair steps. “We ensured that the new entrance hall has become light and spacious with lots of glass. We want to capture the sunny atmosphere, which you see reflected in many paintings of Van Gogh. We developed a unique support structure for the glass roof, which you hardly notice. As you enter, you will wonder: How is that entire glass building supported? And what you experience is light, space, and overview. Clarity is extremely important, maybe the most important; you have to realize that a museum is a public building where every day thousands of visitors, many foreigners also, often come for the first time. You need to provide clarity. The visitors don’t want to miss anything; they need to understand immediately which way to go, how big the museum is and how long they will need to see it. When they feel at home and at ease they will stay longer and love to come back.”
Hans van Heeswijk
































from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY