*도시의 역사적 장면을 연속하는 커뮤니티홀 [ Boidot & Robin Architects ] Community Hall in Saint Pierre des Bois

커뮤니티 시작

커뮤니티 홀가 바라보는 지향점은 주변자연환경 및 단절된 도시환경을 연결하는 노드점 역활에 있다. 도시의 캐릭터를 보여주는 오래된 석축으로 부터 연속된 장소성 연출은 지역재료를 현대적 건축어휘로 다듬은 건축설계를 통해 구현된다. 무엇보다 도시의 구시가지와 신시가지를 자연스럽게 소통시키는 역활(입지적인 특징)과 지역주민들의 다양한 사회, 문화활동 지원을 위한 장소로써 센터의 건축환경은 완성된다.

절제된 건축은 컴팩트한 볼륨으로 주변 자연환경과 어울리는 외부 장면을 연출한다.

reviewed by ZH,오사


Our project is part of the landscape of the town of Saint-Pierre-des-Bois (Sarthe), characterized by numerous stone masonry walls. The minerality of the building is inspired by the oldest buildings in the village.




  • Architects: Boidot & Robin Architects
  • Location: Saint-Pierre-des-Bois, France
  • Design Team: Boidot & Robin architects full process & Economy, Sunsquare Energy, Peutz Acoustics
  • Area: 250.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Clement Guillaume

The project is located on the old cure of the village became communal property. This field yesterday at the bottom of the plot becomes possible to link both sides of the valley, between the old town and a recent suburban subdivision. The project marks the entry, its construction first of all: in the wake of massive walls; then its volume: compact size and various heights which provide side views, above and around the building.

Devoid of significant resources, the building is built with the same structural characteristics as the houses facing it solutions.














from  archdaily

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY