*칠드런 케어센터 [ CO-AP ] Camperdown Childcare

반응형

이번 프로젝트는 이전 인더스트리얼 웨어하우스(산업용 창고) 리뉴얼과정(섬세한 건축 삽입)을 통해 시드니 서측에 위치한 새로운 칠드런케어센터(어린이 보육원) 건립을 목표로 한다. 외부와 내부의 확장된 놀이공간 확보는 물론, 풍부한 자연채광과 자연환기 그리고 친환경 소재 통해 내부공간은 완성된다. 여기에 지역색체를 연장한 컬러 및 그래픽 디자인은 인근 주거단지 및 집과 유사한 포근한 공간감을 제공, 친근한 교육및 놀이공간을 완성한다.

크게 잘려진 기존 창고지붕은 반외부 놀이공간과 오픈공간을 생성한다. 이와 함께 남겨진 지붕은 새로운 건축적 요소와 결합, 적절한 쉐이딩과 쉘터로 어린이들에게 제공된다. 가급적 기존 공간(웨어하우스)의 요소들은 유지한다. 이는 대지에 담겨진, 장소에 새겨진 시간의 흔적들을 연장, 장소성을 재정의한다. 또한 새롭게 디자인된 형상과 은유적 표현들은 어린이들의 상상력을 자극하기 위한 매개체이자 교보재로 적용된다.

구축을 위한 모듈시스템은 경제적이며 효율적인 체계로 단 12주만에 구축을 완성한다.

reviewed by SJ,오사



This project sensitively inserts new architecture into a former industrial warehouse building, located in the inner west of Sydney, for a new 80-place childcare centre.

The brief called for a new 80-place childcare centre that would accommodate indoor and outdoor playspaces, an abundance of daylight and natural ventilation and a low VOC materials specification. Dominant bright colours, usually associated with institutional childcare accommodation, were avoided in preference to a palette of natural, honest materials and finishes to create a familiar residential feel. A large cut-out to the existing warehouse roof created outdoor playspaces open to the elements while the remaining roof provides shade and shelter over the new internal building forms. Where possible, the warehouse building elements retained were left in original condition to reveal layers of site history.



Program: childcare centre
Architects: CO-AP
Project Team: Will Fung, Patrik Braun, Tina Engelen
Landscape Architect & Playspace Consultant: Fiona Robbé Landscape Architecture
Structure: Partridge Structural
Hydraulics: Glenn Haig & Partners
Stormwater: Ecological Design
Acoustics: Acoustic Logic
BCA: BCA Logic
Mechanical: Northrop Consulting Engineers
Builder: Blitz Group Pty Ltd
Landscape Contractor: Jamie Miller Landscapes
Mechanical: R&J Airconditioning Services
Client: Explore & Develop Camperdown
Construction cost: $850,000.00
Area: 1,113 sqm
Completion: 2014

The new interior architecture incorporates pop-up clerestory windows allowing sunshine to penetrate deep into the playrooms. The use of primary shapes and platonic forms in the building elements give opportunities for imagination and education. In collaboration with the landscape architect CO-AP integrated a series of naturally non-uniform and adventurous elevated spaces amongst prerequisite soft-fall surrounds. These provide stimulating play areas to challenge balance and promote risk evaluation that are fundamental for early childhood development.

A modularised system of fabrication yielded an economical and efficient build, allowing for on site construction and fit-out to be completed in 12 weeks.











from  domusweb


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
남태평양 호주 | 시드니
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY