*미디어 타워 [ REX ] media headquarters with retractable sunshades

반응형


인터네셔널과 로컬리즘의 이종결합을 통해 완성된 미디어 타워는 외부환경과의 적극적인 관계, 그리고 내부 프로그램의 효율적인 재배치를 이지역의 전통적인 건축양식 및 패턴을 통해 디자인한다. 대지위에 수직으로 집중된 공간은 100미터 길이의 폭 22미터, 매우 슬렌더한 형상의 타워로 구현되며 고층부에 사무영역과 방송영역을 저층부에 각종 스튜디오와 공용공간을 조닝한다. 내부 공간의 플렉서블한 작업환경을 위해 외주부로 밀려난 스트럭쳐 시스템은 사선격자형태로 타워의 외형적 디자인 특징을 정의하는 수단이자 구조재로 자리한다. 무엇보다 작렬하는 태양빛으로 부터 내부공간을 보호하기 위한 파사드는 아랍전통 문양을 현대적으로 재해석, -아랍의 보석?- 건축물의 아이텐티를 정의한다.


좁은 설치 면적 에서 전체 프로그램 을 수용하기 위하여 는 볼륨이 땅 아래 에있는 얇은 탑 에 들어갈 수 없는 큰 스튜디오, 수직으로 적층되어 있다. 외형 및 햇빛 의 충분한 양을 제공하고 디자인 의 공통 영역 이 노출 ' X 선 ' 효과는 그들의 내부 기능을 밝혔다 구조 의 하부 영역에 포함되어 있습니다.

지역 의 뜨거운 태양 에서 건물 의 차폐 건물 의 상승은 대규모 개폐식 차양 으로 덮여 있다. 그 기하학적 형상 은 현지 공예품 에 대한 참조를 사용하여 프로젝트를 주입 하는 전통적인 아랍 mashrabiya 패턴 을 참조 합니다 . 밤 사이에 색조는 바닥 에서 천장 까지 유리창 과 심플한 돌 마루 타워 를 밝혔다 회수 된다. 태양이 하늘을 가로 질러 트랙으로 동쪽 의 상승이 동시에 60 초 이내 후퇴 하면서 건물 의 서쪽 외관 전체가 변환합니다. 차양 안에 통합되어 강력한 LED는 실시간으로 기업 의 콘텐츠 를 방송, 거대한 220 MX 220 미터 ( 722 피트 X 722 피트 ) 미디어 의 벽 을 만듭니다.

new york-based architecture office REX has developed the conjoined headquarters of two middle eastern media companies. the brief from the sister organizations calles for two elegant structures that pay homage to traditional emirati architecture, while satisfying their programmatic demands. starting with a long slender precedent – approximately 100 m x 22 m (328 ft x 72 ft) – the design team seeks to simultaneously accommodate offices alongside smaller broadcasting and news studios




client: confidential
program: headquarters buildings for sister media companies, including offices, studios, and common facilities (agora, amphitheater, auditorium, café, canteen, employee lounge, executive lounge, fine dining, gallery, health club, majlis, and theater)
area: 240,200 sqm (2,600,000 sqf)
construction budget: confidential
status: invited competition, 2013
design architect: REX
key personnel: alberto cumerlato, tomas janka, gabriel jewell-vitale, roberto otero, joshua prince-ramus, aude soffer, alex tehranian, cristina webb
consultants: barker mohandas, front, magnuson klemencic, !melk, structure, transsolar


in order to house the complete program within the narrow footprint, volumes are stacked vertically with the large studios, which are unable to fit within the thin towers, positioned below ground. providing external views and generous amounts of daylight, common areas of the design are contained within the lower region of the structures where an exposed ‘X-ray’ effect reveals their internal functions.

shielding the building from the region’s hot sun, the building’s elevations are clad in large retractable sunshades. their geometry references a traditional arab mashrabiya pattern, infusing the project with references to local craft. during the evenings the shades are withdrawn, revealing simple, stone-clad towers with floor-to-ceiling glazed windows. as the sun tracks across the sky, the entirety of the building’s western façades transforms, while the eastern elevations simultaneously retract within 60 seconds. powerful LEDs integrated within the sunshades create an enormous 220 m x 220 m (722 ft x 722 ft) media wall, broadcasting the companies’ content in real-time.



from  designboom


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY