*채석장 위 히든 하우스 [ beres architects ] hideg house on a stone quarry


헝가리 쾌세그, 외곽지역 채석장에 위치한 주거 프로젝트. 주변환경과 대비되는 심볼릭한 형태가 특징. 하우스를 디자인하는 재료와 형태는 각기 다른 요소에서 다른 스케일로 적용, 리니어한 주거의 공간을 완성. 특히 거주자의 라이프 스타일이 반영된 주거 플랜은 연속된 보이드와 솔리드를 주변에 위치한 바위와 매치하며 두드러지는 건축의 캐릭터를 구현. 여기 주거의 외형적 특징을 정의하는 다크밴드 -수직패턴이 가미된 팀버 판넬- 가 리니어한 주거를 밴딩하며 대비감을 증폭 시킴. 내부에 위치한 각 공간은 인접한 바위 또는 울창한 숲에 향하며 외부와의 관계성 확보.

그렇게 주거는 오가닉한 환경 속에서 자신의 당위성을 구현함으로써 심볼릭화 된다.


reviewed by SJ



in the outskirts of kőszeg, hungary, the ‘hideg house’ by architect attila beres of beres architects poses a contrasting yet symbiotic addition to the base of a decommissioned rock quarry. expressing purity in form and material, the linear home is composed of lines that present themselves at different scales. a continuous dark band of vertically-oriented larch timber planks wraps around a floor plan that is the ‘abstract footprint of a family’s lifestyle,’ in the architect’s own description. at 110 square meters, the home consists of a contrastingly natural yet structurally similar cladding interrupted by moments of transparency or void. the strict rigidity of the exterior forms and textures is offset by the flowing organic lines of carved rock that nests it. each room contains views out towards the stone and over the heavily wooded area in front of the home, lending to a direct connection with nature. an open deck breaks the solidity of the interior and punctures through the entire mass. the entire home, from site preparation to the custom furniture inside, was built entirely by the client and his wife over a period of three years.





from  designboom


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY