*쌍파울로 아트센터 리뉴얼 프로젝트 [ Brasil Arquitetura ] Praça das Artes

반응형


 

쌍파울로에 위치한 Praça das Artes 프로젝트는 이전에 산발적으로 발전, 개발 되었던

아트센터의 몇몇 건물과 동선공간 그리고 공용공간을 연결 및 복원을

목적으로 진행된다. 먼저 시립 뮤직 및 댄스 스쿨과 시립극장에 종사하는 예술인 및

직원들의 숙소공간을 증축하여 기존 공간과 소통시킨다.  여기에 시립심포니 오케스트라,

상파울로 성가대, 시티발레 컴패니, 시립 현악 4중주, 시립 댄스 및 뮤직 스쿨, 음악당,

아트 다큐멘터리 센터을 추가로 설치한다. 그리고 저층부에는 레스토랑과 주차장 소셜 지역을

배치한다. 이전 건축물을 중심으로 확장, 증축되는 아트센터는 도시에 거주하는 주민들에게

다양한 종류의 문화를 제공함으로써, 도시문화를 다시 활성화 시키는 특유의 채색된 노출콘크리트

볼륨으로 아이텐티한 캐릭터를 구축한다.

 

reviewed by SJ

 


A space of music and dance for the regeneration of the centre of São Paulo


“… one thing is the physical place, different to the place for the project. The place is not a point of departure, but rather a point of arrival. Realising what this place is, is already doing the project.”

Some architectural projects are dominant in large open spaces, in favoured conditions and visible from a distance. Other projects need to adapt to adverse conditions, minimal spaces, small wedges of long plots, leftovers between existing constructions, where the parameters for developing the project are dictated by dificulties. Praça das Artes is part of the latter category, not by a voluntary decision or by opting for one or the other approach, by this or the other direction to be taken. It is the very nature of the place that leads us to a conceptual choice and conclusion. It is our comprehension of it as a space resulting from many years – or centuries – of socio-political factors that shaped the city. To understand the place not only as a physical object, as Siza says, but as a space of tension, with conflicts of interest, characterised by underuse or even abandonment, all this counts.




Architects: Brasil Arquitetura
Location: Rua Conselheiro Crispiniano, São Paulo, Brazil
Architects In Charge: Francisco Fanucci e Marcelo Ferraz com Luciana Dornellas
Project Area: 28,500 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Nelson Kon
Collaborators: Cícero Ferraz Cruz, Fabiana Fernandes Paiva, Anselmo Turazzi, Carol Silva Moreira
Project Team: Anne Dieterich, Beatriz Marques de Oliveira, Felipe Zene, Fred Meyer, Gabriel Grispum, Gabriel Mendonça, Pedro Del Guerra,Thomas Kelley, Victor Gurgel ,Vinícius Spira
Interns: André Carvalho, Júlio Tarragó, Laura Ferraz


If on the one hand the Praça das Artes project has to account for the demands of a programme of various new functions, related to the arts of music and dance, it also has to clearly and transformatively respond to an existing physical and spatial situation with an intense life and a strongly present neighbourhood. Moreover, it must create new public common spaces using the urban geography, local history and contemporary values of public life.

We may say that, in this case, to design a project is to capture and to invent a place at the same time and in the same strategy.

The former Dramatic and Musical Conservatory of São Paulo, located in the heart of a degraded area of the city centre, is an important historical and architectural landmark, housing a rare concert hall that had been out of use for decades.


The Praça das Artes project restored and recovered the Conservatory and connected it to a set of new buildings, circulation spaces and common areas, thus creating new and adequate spaces necessary for the Municipal Music and Dance Schools and for the resident performingarts companies of the Municipal Theatre.

The new building complex will be made up of the Municipal Symphonic and the Experimental Repertory Orchestras, the Lyrical and the São Paulo Choirs, the City Ballet Company and the Municipal String Quartet. Furthermore there will be the Municipal Music and Dance Schools, the Theatre Museum, an Arts Documentation Centre, besides restaurants, underground car parking and social areas.


Besides satisfying a long-term shortcoming of the spatial necessities of the Theatre, the realisation of this cultural facility performs a strategic and leading role in the regeneration of the city centre by boasting a rich and varied programme of uses with a focus on professional and educational activities in music and dance, which is strongly characterised by public use, common social areas and urban life.

From the core of the urban block outwards the new buildings develop in three directions – Anhangabaú Valley (Rua Formosa), Avenida São João and Rua Conselheiro Crispiniano, like an octopus extending its tentacles in order to occupy the space. A set of buildings in pigmented exposed concrete, with an area totalling 28.500,00 m², represents the main element to establish a new dialogue with the pre-existing parts of the complex (the former Dramatic and Musical Conservatory and the façade of the Cairo Cinema) and with the surroundings.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY