*공동주거 파사드 시스템 [ Mestura Arquitectes ] PMT

반응형


이번 프로젝트의 주된 관심사는 도시에 혼재해 있는 컨텐츠를

공동주거에 합성시켜 도시생활에서 필연적으로 발생하는 퍼블릭 스페이스와 프라빗 스페이스가

합성된 레지던스를 구현하는 프로젝트 입니다.

이것의 접합은 3층으로 구성된 두개의 리니어한 볼륨에 연속적인 주거유닛을 배치하는 것에서

시작합니다. 이러한 반복적인 유닛의 배치는 자칫 현 우리나라의 대표적인 공동주거에서

나타나는 획일화된 공간의 답습을 야기하는데, 이러한 모순점을 이번 프로젝트에서는

주변 환경에 즉각적으로 반응하는 외피시스템에서 해결책을 찾습니다.

외부 환경을 조절하는 파사드 시스템은 안과밖- 외부 거리에 면한 파사드와

내부 중정에 면한 파사드- 서로 상이한 파사드로 디스플레이 되며 서로의

용도에 맞게 기능합니다.

밖으로 면한 파사드는 컬러풀한 격자 시스템이 길이방향으로 흐르면서

자연스럽게 글라데이션되는 디스플레이로 도시의 리드믹컬함과

입체감을 나타냅니다. 이와는 별개로 내부로 면한 파사드는 내부로 유입되는

빛과 뷰에 대한 필터링 장치로 기능하며 내부환경을 보호합니다.

이렇게 서로 다른 두개의 면은 최소한의 주거유닛에 구현되어

집합공동주거의 새로운 패러다임을 만들게 됩니다.


reviewed by SJ


The Mediterranean Park of Technology of Castelldefels is a campus designed for teaching, research and technology transfer, which is formalized through a urbanistically ring system with roads and buildings articulated around the agora or central square. The building is positioned between this agora and open and free space that is surrounded by a lake.



Architects: Mestura Arquitectes
Location: Barcelona,
Architect In Charge: Humbert Costas, Manuel Gómez, Jaime Blanco, Carlos Durán, Josep M. Estapè
Project Year: 2011
Photographs: Pedro Pegenaute

Project Area: 6,055.83 sqm
Collaboration Architecture: CMT, Arquitectes Associats, SLP
Directorate For Execution: Manuel Mancha. Arquitecto Técnico
Calculation Facility: Intec Asociados 2010, S.L
Calculation Of Structures: Luis Alfredo Rodríguez. Ingeniero de Caminos Canales y Puertos


Optimize the urban parameters, implement an open and fragmented volumes, homogenize the structure through modularity criteria, implement control energy systems and sustainability, adapt standards of public housing to residential requirements of the scientific community and university, etc. are some of the objectives of this residential equipment.


The matrix geometric figure consists of two longitudinal blocks of three floors, each positioned in an east-west while displaced by heterogeneous groups. The slope of a plant contributes to adaptation topographic offering the agora the north block, and the block south to the park, and including a wide space variable, like an internal square for community relations. Reconciling these two volumes is performed by a central body for the common spaces. A lattice with color gradient and variable permeability preserves direct view of the communication spaces outside.


The geometry, volume is here adapting to the urban model chosen, but at the same time is a composition tool adapted to the requirements of these type of modular university accommodations and also the place conditions.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY