*다양한 오프닝이 주는 공간적 즐거움, 가정시 유치원 입면 [ Atelier Deshaus ] Kindergarten In Jiading New Town


외부와 내부는 필연적으로 만납니다. 이러한 필연성은 내부의 공간이 수용하는

프로그램을 위하여 외부에 다양한 형태로의 발현되기도 하고 다양한 형태의

오프닝을 만들기도 합니다. 이것은 중국 상하이 교외에 위치한 가정시 유치원의

입면에 고스란히 표출되고 있습니다. 일반적인 창문의 위치와 형태를 거부하는

다양한 형태의 창문은 수평적 방향으로 병렬 집합된 15개의 클래스를

일상적인 공간적 체험을 넘어 감성적이며 재미있는 공간으로 변모시키고 있습니다.

내부로 투영된 공간적 재미는 아트리움에 위치한 램프를 통하여 다시 다양한 레벨공간으로

유입되어 내외부의 공간적 깊이를 줄이는 역활을 수행합니다.

공간적 즐거움은 기능을 넘어섭니다. 그리고 우리는 이러한 공간 속에서

건축의 다이나믹한 에너지를 흡수하게 됩니다.


reviewed by SJ


The kindergarten is located in the Jiading new town of the northern suburb in Shanghai, it is neither countryside nor urban in the traditional sense.

Face to the ambiguous and uncertain surrounding, the architecture emphasizes the self-improvement, directly intervening into the site, and making a very clear juxtaposition of the architecture and the site. Compare with the open environment, the kindergarten acts as an introversive area.


Kindergarten In Jiading New Town, Shanghai
Architect: Atelier Deshaus (Liu Yichun / Chen Yifeng)
Design Team: Chen Yifeng, Liu Yichun, Wang Shuyi, Liu Qian, Gao Lin
Location: Hongde Rd, Jiading, Shanghai, China
Design: 2008/4-2008/12
Completion:2010/1
Building Area: 6600m2
Site Area: 12100m2
Photographer: Shu He

The architecture is divided into two general parts: one is the rational and efficient area, which is composed of 15 classrooms and a number of playrooms; the other is the intentionally enlarged transportation space, which is a atrium with ramp ways connecting with different storey. This atrium contributes to an emotional and entertaining spatial experience that is beyond the common daily experiencing. Beside the transportation function, it is the vagueness and uncertainty that also provide a number of possibilities in spatial utilization.

The external form and the façade represent the inevitability to the internal relation as well. Apart from the two separated shapes of this architecture, the constantly transformed height among different floors is been represented onto the façade as well. The open activity space are being put into these changed elevation places, and the courtyards has been extended along the vertical direction instead of the horizontal direction in the traditional method. Thus, the courtyards and activities of the children act as an important part of the façades.

Everyday, kids and teachers are shuttling between the architecture and the site, between the two-seperated parts of the architecture. They are shielded by the architecture and experiencing the inside and outside, the balance of passion and reason.



from  plusmood

댓글(0)

Designed by JB FACTORY