*오사카 협소주택 [ mountain house architects ] house in osaka


오사카 주거지역에 위치한 2층 목조건물. 일본건축가; 마운틴 하우스 건축에서 설계 진행.

그래픽 디자인 건축주의 작업실과 거주공간으로 구성. 매우 협소한 부지; 폭 4미터, 길이 18미터, 북측과 남측에 아파트 건물이 위치한 매우 불리한 대지조건. 그럼에도 불구하고 건축주는 밝고 열린 내부공간 요청.

한정적인 대지상황에 최대한 볼륨을 반영후, 집과 사무실 각각 2개의 출입문을 계획. 최적의 동선을 위해 계단을 중심부에 위치, 이를 기점으로 집과 사무실, 공용공간과 사적공간을 분리.

this light-filled house in osaka is sandwiched between two apartment buildings

in a residential area of osaka, mountain house architects has designed a two-story wooden building with a loft that serves as both a private home and a graphic design office. the site has an extremely narrow frontage of a mere 4.2 meters (14 feet) and a depth of 18 meters (60 feet), and is sandwiched between apartment buildings on both the north and south sides, as well as an existing house on the east. the brief called on the architects to create a bright and open interior under these tricky conditions.


principle use: residence / graphic design office
structural design: ladderup architect
production: gekko
credit: 
design cooperation: +architects 
building site: osaka, japan
site area: 68.05m2
total floor area: 97.12m2
number of stories: 2f+loft
structure: wood
design period: 2017.11 – 2019.04
construction period: 2019.01- 05
photo: kaoru yamada

with the maximum volume determined by the surrounding conditions, mountain house architects planned two entrances for the home and office onto a rectangular layout. in order to minimize corridor spaces that would otherwise lessen the already narrow floor area, stairs were placed at the center of the building. this spatial configuration in turn divides the ‘public’ office and living spaces from the client’s ‘private’ spaces, such as the bathroom and bedroom.


the center of the house takes advantage of the site’s depth, creating the sense of wideness throughout the entire space. meanwhile, between the north and south load-bearing walls lie the toilet and storage spaces. beams with angle bracings are located on both sides of the house, allowing ample natural light to filter inside the dwelling and furthering the effect of creating a bright space — all the while maintaining privacy from neighboring dwellings.



from designboom


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY