*몬트리올 주거용 건물 -[ Adhoc Architectes ] Housing building in Montréal

250x250
반응형

Adhoc Architectes의 주거용 건물은 차분한 벽돌 외관과 내부 안뜰의 타원형 삼각형 금속 피부의 대조를 특징으로 한다. 몬트리올의 이번 프로젝트는 현재의 도시 경관을 외곡하지 않고 부드러우면서도 고밀도화하여 조화를 이뤄야 했다. 이를 통해 중앙에 공간이 생기면서 새로운 잠재력을 드러냈다. 새로운 안뜰에서 제공하는 여유의 공간은 사유공간과 공공 공간 간의 유대감을 강화시키고 유기적인 장소를 조성하고 있다.

The residential building by Adhoc Architectes is characterised by the contrast between the sober brick facade and the blazing triangular metallic skin of the inner courtyard.

The project by Adhoc Architects is located on “de la Roche” Street, in the neighbourhood of Le Plateau Mont-Royal, Montreal, a vibrant district with an exceptional urban vitality. The project had to be a soft densification to fit into the current urban landscape without distorting it. The Canadian studio has devised a new typology on the plot by constructing both the street and the alley. By doing so, a central space was created, instantly revealing a new potential. The free space given by this new inner courtyard creates a living and organic place which strengthens the bond between private and public spaces, reflecting a new of thinking.


Project: La Géode 

Architect: Adhoc Architectes 

Design team: Jean-François St-Onge, François Martineau (lead architects), Manon Paquet (architectural design) 

Main contractor: Knightsbridge 

Landscape: Turquoise design

Structural engineering: L2C experts 

Installations: Desjardins experts conseil

The exterior of the building is sober, characterized by a modest materiality. The headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness and protective aspect of the geode. The inner courtyard reflects its crystalline and blazing materiality. Thanks to the central opening, the living spaces are bathed with natural light. This new spatial organization eliminates the notion of the passageway, generating fluidity and optimized housing spaces. The mezzanine on the facade allows the light to penetrate the courtyard while harmonizing the height of the building with its neighbour. The exterior spaces in the front take form of private loggias that preserve the intimacy of the residents while participating to the animation of the street.


The courtyard then became an urban oasis for the inhabitants. Finally, the exterior coating of this living space consists of shining triangular metallic tiles. Their white and shimmering colours arranged towards the lower floors blend with the sky and propose a changing and crystalline materiality. The inner courtyard allows abundant openings, guaranteeing maximum natural illumination as well as a cross ventilation of the dwellings. The use of energy-efficient materials and equipment is an essential part of the strategy put in place.


from domusweb

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY