*세로로 긴 대지 위 주택-[ nu.ma | unipessoal ] House in Avanca

반응형

집이 위치한 대지는 세로로 긴 비정규적 모양을 하고 있다. 집의 프로그램을 고려하면서 내부 공간의 분배는 기능으로뿐만 아니라 층으로도 구분되어 있다. 사교적/서비스 공간은 1층에 위치해 있어 현관 복도와 화장실, 서재, 주방, 주차장, 세탁실 등이 배치되어 있고, 2층은 사적인 공간으로 화장실과 안방이 위치한다.

The Site

The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Dr. Egas Moniz, Avanca. The solar orientation (from the street to the interior) is North - South. Concerning the topography, the lot has a slope of 85cm, from the entrance.

Inserted in a consolidated urban area, and to ensure the privacy, the program of the house was turned exclusively to the interior of the lot.


Architects: nu.ma | unipessoal

Location: 3860 Avanca, Portugal

Author: Nuno Silva

Area: 250.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: ITS – Ivo Tavares Studio

Formal and Functional Constraints

Being inserted in a planning with approved rules, the shape of the building was restring by those rules and the principal volume should have 9x9m and two floors. On south of this volume another volume with 6m length and with only one floor.

We start with a platform merged on the terrain, were the house was inserted.

To avoid the massive effect of the building on the elevations, we designed a set of lines, merging the floors and establishing some rules on the windows and facade finishes. The result was the division of the elevations in three equal parts: S0+S1+S2 (2.1+2.1+2.1m)

This rule allowed to create a recess, trough the rotation of the section S0, to emphasise the entrance on the house.


Program

Concerning the program of the house, the interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/service area, at the ground-floor, is composed by the entrance hall, the toilet, obbice/library, kitchen, dining/living room, garage and laundry.

On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms; toilet and the master suite. The master suite as a direct access to the exterior terrace at south. This last one with a exterior connection to the exterior swimming pool on the ground floor


from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY