*베트남, 도시속 자연과 소통하는 주택-[ VO TRONG NGHIA ARCHITECTS ] BINH HOUSE

반응형

급속하게 도쇠화 된 도시 속 베트남은 새로 개발된 도시 지역일 수록 자연스럽게 자연과의 연결을 잃고 있다. 그러한 점에서 Binh house는 "House for Trees"시리즈의 하나의 프로젝트로 고밀도 지역 내에 녹지 공간을 제공하는 프로토 타입 주택 디자인으로 그 의미가 남다르다고 할 수 있다.

Binh house는 총 3세대가 함께 사는 주택으로, 거주자 간의 세대간 차이점에도 불구하고 상호 작용하고 의사 소통할 수 있는 공간을 만들고자 했다.
거실, 식당, 침실, 서재가 지속적으로 열리고, 정원은 수직으로 쌓인 공간의 꼭대기에 위치해 있다. 같은 방에 위치한 살마들의 시선은 정원을 통해 다른 방까지 직접적으로 도달할 수 있따.

 

Under the rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far from their origins as low density tropical green space. Newly developed urban areas are losing their connection with nature. Binh house is one project in the "House for Trees" series, a prototypical housing design, providing green space within high density neighborhood. 

The Inhabitants is a family of three generations. Therefore, the challenge is to create spaces which allow its residents interact and communicate despite their differences.


Gardens located on top of the vertically stacking spaces; bounded by sliding glass doors. This strategy not only improves the microclimate by using natural ventilation and daylight in every room, but the alternately stacking openings also increase visibility and interaction between the family members.

Living, dining, bedrooms, study room are continuously opened. From one room, people's sightlines can reach beyond to the other rooms via the gardens.

Service areas such as the kitchen, bathrooms, stairs and corridors are located in the west to limit heat radiation exposure towards frequently occupied areas. The vertical variation of spaces creates a lopsided pressure difference. Thus, when the surrounding houses are built, natural ventilation is maintained. Thanks to these passive strategies, the house always stays cool in the tropical climate. Air conditioning system is rarely used.


The roof gardens host large trees for shading, therefore reducing indoor temperature. Vegetables can also be planted to serve its resident's daily needs. This vertical farming solution is suitable for high-density housing whilst also contributing to Vietnamese way of life.

Using sustainable materials such as natural stone, wood, exposed concrete combined with the microclimate, this house reduces greatly operational and maintenance cost. Up to date, residents have never used furnished AC. The architecture is not only to meet the functional and aesthetic concerns, but also as a means to connect people to people and people to nature.


from divisare

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET