*산 중 마을의 아파트-[ Studio Wet, Antonio González Liñán ] 37 Viviendas

미국 캘리포니아주의 시에라네바다산맥(Sierra Nevada Mountains) 아래에 위치한 Guadix는 산 중이면서도 진흙토양으로 이루어진 곳이고 지중해에 쓸리고 깍여온 지형이라 이런 환경적인 요인들이 이 곳에 살아가는 사람들의 생활 방식에 많은 영향을 끼쳐왔다.  일명 “casas-cueva” 라는 이름으로 동굴이 집으로 바뀐 형태를 의미하는데, 그리하여 오늘 소개하는 소셜 하우징 프로젝트는 큰 규모로 굽은 표면에 큰 볼륨의 주택을 지어야 하고 빈 공간을 깍고 몰딩하여 자연 채광을 들게도 해야 했다.

아파트는 3개의 서로 다른 스트라이프로 나눠지는 데, 외부 스트라이프는 창을 통해 채광을 필터링하는 역할을 하고 있고, 이 스트라이프의 깊이는 아파트의 창고로 사용된다. 중간의 스트라이프튼 아파트의 방을 각각 수용하고 있어 개별적 방을 위해 지속적인 공간을 만들어낼 수 있었다. 마지막 스트라이프는 운영 시설을 위한 공간으로서의 역할을 하는 데 이곳에는 생활을 위한 다양한 활동을 할 수 있도록 부엌과 욕실이 위치한다. 마지막으로 1층은 비어져 있음으로써 건물 내부를 연속적이면서도 조각된 공간으로 인지할 수 있는 효과를 갖는다.

Guadix is located in a singular placement from the point of view of its geology, at the foot of Sierra Nevada Mountains, and over a valley formed by clay, which has been scratched and drilled by the Mediterranean Sea on the process of leaving this land to its current limits. These facts have affected the way people has lived and built in this area, from the so-called “casas-cueva” (caves converted into houses) to the wide use of clay-bricks in its well known cathedral.
Thus, this social housing proposal stands on a faceted and sculpted volume through large folded surfaces. This volume has been hollowed out as if making a cavern, and therefore to allow the natural light to carve and mould the empty space.


The apartments are split into three different stripes: the outer stripe (facade) works as a filter for sunlight using deep cells for the windows. The deepness of this stripe creates a storage area for the apartments.
The intermediate stripe holds all the different rooms of the apartments. It would be possible to create a continuous space with no individual rooms.
The last stripe works as a supporting facility, where kitchens and bathrooms can satisfy the proper activities of living.
The ground floor has been hollowed, eliminating some apartments to connect the different internal voids, in order to perceive a continuous and sculpted space inside the building.


from divisare

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY