*촉감건축, 노출콘크리트에 질감을 입히다 [ Atelier Martel ] Epilepsy care home

반응형


촉감에 주목합니다. 노출콘크리트 위 또다른 텍스쳐가 입혀집니다.  간질환자의 치료, 휴양을 위한 평면계획(병원, 숙박 기능)과 진료진과 환자간에 더 많은 이야기, 소통을 촉진시키는 입면계획이 동시에 적용됩니다. 정사각형으로 디자인된 단층 건물은 4개의 중정과 병실 그리고 치료실(치료를 위한 각종 지원시설 포함)로 구성됩니다.

4개의 중정과 외부를 따라 병실(숙소)을 배치합니다. 환자들의 쾌적한 거주환경을 제공과 이를 연결하는 순환동선(복도)을 구현합니다. (유사시를 대비, 막힘없는 동선구현과 환자들의 원활한 이동을 보장합니다.)

건축물 외벽은 물론 중정에 면한 벽면에 적용된 입면디자인(도트 디자인)은 BC600경부터 시작된 간질치료에 대한 기록을 모티브로 디자인 됩니다. 거친 콘크리트 마감 위 불규칙적인 패턴은 무엇을 이야기하고 싶었을까요? 

Soft indents create hundreds of spots across the concrete walls of this health centre in northeast France, designed by Atelier Martel to offer support and treatment to epilepsy sufferers.

Paris-based architecture office Atelier Martel worked with American artist Mayanna von Ledebur on the Dommartin-lès-Toul care home, which contains long- and short-term accommodation facilities for up to 88 patients.

Von Ledebur designed the stippled facade to reference the markings of an ancient tablet believed to be the first reference to epilepsy in written history, dating back to approximately 600 BC.

The dots cover all four of the concrete facades, as well as the exterior walls framing four courtyards within the building.

"The rough concrete offers new sensorial experiences, becoming sensual, tactile, round and soft," explained Atelier Martel, whose past projects include a house with four gabled facades in the Vosges Mountains.

"Focusing both on touch and the perception, the almost lunar concave expressions become, depending on the light, something of a trompe l'oeil," added the team.

The facility is set in a rural landscape, with business parks to one side and rolling countryside on the other.

There are 3,200 square metres of floor space in total, including both a residential care home and a disability resource centre.

The building is square in plan, measuring 60 metres long and wide.

The four rectangular courtyards divide the building up into an irregular grid, ensuring almost every room has a window.

The architects felt this layout would make it easy for doctors and staff to move quickly between rooms, but might also foster more conversations between patients.

Photography is by Mayanna von Ledebur and Andre Cepeda.




Architects : Atelier Martel

Artist: Mayanna von Ledebur

Engineer: Egis Batiments

Project manager: Atelier Martel

Client: OHS de Lorraine

There are no dead ends, plus the single-storey arrangement helps to minimise the risk of accidents.

"Fluidity and the presence of natural light in all the corridors set a subtle dialectic between protection and opening," said the architects.

"The indoor and outdoor spaces, based on a cloister's model, are protected while directly relating to the landscape and the surrounding nature."

Deep-set windows emphasise the thickness of the walls. They feature wooden frames and shutters that offer a warm contrast with the stark concrete.

Inside, floors are covered with soft materials – another move to prevent injuries.

There is also a large wool tapestry featuring an assortment of colours, designed to brighten up the corridors.

Other interesting examples of specialist healthcare facilities include a bright red psychiatric centre in Spain and a Danish cancer care centre shaped like a cluster of houses.

















from dezeen

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY