*'집속의 집' 항동 유치원-[ Janghwan Cheon + Studio I ] Hangdong Kindergarten

반응형

가족 구성원의 변화나 여성의 사회진출이 많아짐에 따라 아이들은 일찍부터 교육 시설에서 배울 기회를 가족 내에서보다 전보다 많이 갖게 되었다. 그래서 탄생한 "집 속의 집"이라는 아이디어는 거의 하루 종일 데이케어센터에서 보내야 하는 아이들이 '집처럼 편안한' 생활을 해야한다는 취지에서 만들어 졌다.

유치원은 아이들을 위한 작은 도시가 되었다. 거실은 광장으로, 복도는 거리로, 그리고 방은 건물로 - 도시를 구성하는 요소들과 같이 조직되었다.

유치원의 형태는, 아이들이 좋아하는 놀이 중 하나인 '오리가미'에서 착안하였다. 하얀색 표면은 서로 연결되어 있지만 전체적으로 얇은 종이가 접힌 것과 같은 인상을 주기 위해 1층에는 벽돌로 구성하여 부분적으로 구분하였다. 아이들에겐 하나의 커다란 집안에 여러개의 작은 집들이 있는 것과 같은 느낌을 주도록 서로 다른 높이로 지붕을 구성하였다.

Due to the change of family members and women's social activities, children have much more opportunity to learn through early childhood education institutions, rather than through family. Thus the design started from the idea of ‘house within a house’ which is based on the thought that the day care center that the children spend most of the day should be 'comfortable as an extension of home’.



 


  • Architects: Janghwan Cheon , Studio I
  • Location: Seoul, South Korea
  • Architects in Charge: Janghwan Cheon (Kyung Hee University), Studio I (Taeyoung Lee)
  • Area: 881.0 sqm
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Kyungsub Shin
  • Structure Engineer: C.S Construction Technology Inc.
  • Contractor: Neung Do Development Co. LTD
  • MEP Engineer: Sunin Technology Inc.

Kindergarten becomes a small city for children that has a square (living room), street (corridor) and building (room) that are so organized as components of the city.

The idea about the shape came from the thought that when children look at the kindergarten every morning, they would recall their favorite plays, ‘origami’. While the white surface is connected to each other, it is partially separated from the brick wall on the first floor which would give impression like folded thin paper as a whole. Also each of the protruding roof has skylights of different heights that will make children to feel like being in one big house made out of several small houses.

Entering the Kindergarten, you will see through the atrium space the green Arboretum abutting playground. Around the atrium space, service circulation and nursery circulation are located within the appropriate functional separation to link between inside and outside.

Nursery rooms on the first floor and second floor level are united through stairs within a large void space. This atrium space allows children to experience the Kindergarten from various angles and make them feel in a larger space. Even though this atrium is interior space, the arboretum beyond transparent window and the bright sunlight pouring from the above will give children joyful feelings of playing at outdoor playground.

In addition to the basic functions of windows for light and ventilation, we made windows of various depths and heights in consideration with children’s eye level and activities. These various openings on the facade would naturally create the image of kindergarten. We also created windows in a variety of sizes and positions at interior space so that no children would be placed in a blind spot and the children can gain peace of mind.

The smooth transition from outdoor playground to Arboretum will allow children to enjoy Hangdong Arboretum like a backyard every day.
































from  archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY