*호카이도 주택 [ Yoshichika Takagi ] House K


의뢰인이 원한 건 실내 환경 안에서의 오픈 공간이었다. 그러나 이와 동시에 외부에 집 모양을 드러낼 수 있어야 한다는 점도 요구 조건으로 내세웠다. 이러한 의뢰인의 요청에 따라 탄생한 것이 바로  House K이다. 주변의 다른 집들 가운데, House K은 일종의 시골 농장같은 느낌이지만 실제로 이 집이 위치한 구역은 기성 주택들이 즐비한 일반 주거지였다.

호카이도의 추운 기후를 고려했을 때 외부에 집 모양을 유지하면서 외부처럼 실내에 넓은 오픈 공간을 만드는 것은 그다지 적절한 솔루션 같아 보이진 않았다. 그래서 우리는 '실내'가 되겠지만 '외부'같은 느낌을 줄 수 있는 디자인을 해보면 어떠냐고 생각했다. 집 모양을 한 실내의 방들을 만들자는 아이디어에 맞게 실내의 열린 공간들을 만들게 되었다. 만약 이러한 집 모양이 흩어져버린다면, 시골농장 같은 모양을 만들 수 있지 않을까.

여러번의 시도 끝에 3개의 집 모양을 일렬로 구하여 농장집 같은 느낌을 주도록 했으며, 잠재적으로 외부와 내부의 관계를 형성할 수 있었다. 마침내 '실내'와 '실외' 사이에 6개의 집 모양의 프로필을 구성함으로써, 내부적으로 뒤섞인 모양 만들어 냈다. 6개의 집 모양 중 한 개는 외부 테라스로 만들어졌다. 실내에서는 외부라는 느낌을 도울 수 있도록 시골집 모양이 되었다. 이러한 통제된 기능은 '외부'와 '내부'라는 경계를 무너뜨리면서 동시에 뒤섞인 모양을 공간에 취하도록 했다.

 

For this residential housing project, the client desired an open space within an indoor environment. But at the same time, one of the other conditions was that it should reveal the house shape on the exterior. This was on account of the client's wishes, as they liked the village feeling of being surrounded by other residential houses, but the actual site was in the regular residential area surrounded by manufactured houses.



 


  • Architects: Yoshichika Takagi
  • Location: Sapporo, Hokkaido Prefecture, Japan
  • Construction: Daisuke Hasegawa (Daisuke Hasegawa & Partners)
  • Area: 226.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Seiya Miyamoto

Considering the cold climate in Hokkaido, it didn't seem to be the most appropriate solution to make a wide open interior space as outdoors, yet, keeping the house shape on the exterior. We tried to see if we could design a space that would be 'indoor' (which was closed in terms of the thermal environment) but would give a feeling of being 'outdoors' as a backdrop within the building.

The given condition of making an open indoor space led directly to the idea of making house-shaped indoor rooms. If these house shapes were scattered, it would give a village-like view.

The shape of a house is a code for dividing space indoors and outdoors, and a village is a code that implies outdoors. By using these codes, we thought that an interweaved scenery of indoor and outdoor would be made possible.

After some trials, it seemed that a set of more than 3 house shapes would give a village feeling, which would potentially create a relationship between indoor and outdoor. If we could cover these entirely with a bigger house shape, this would function as an indoor space in terms of thermal environment.

Eventually, we managed to create a interweaved scenery between 'indoors' and 'outdoors' by placing 6 house-shaped profiles within one large exterior that envelops the entire place. One of the six house shapes was made into an outdoor terrace. Indoors, there would be a village-like view using the help of the code for outdoors, inside the building. This kind of control functions to blur the definition of 'indoors' and 'outdoors', and this is where interweaving takes place.

As a container, we made those big house shapes as interior, but when people actually live there and use the space, the feeling of the interior switches between an indoor space to an outdoor space. It would only be then that this idea of an interweaved living space would be expressed and perceived.
















from archdaily

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY