*멜버른 인더스트리얼 아파트상가 [ Ola Architecture Studio ] ode to brick

반응형


멜버른 근방에 지어진 이 아파트와 샵들이 위치한 블럭은 구멍난 패턴을 만들며 배열되어 있는 흑색 벽돌을 이용하여 거주민의 프라이버시를 제공하고 있다.

아리 아파트라고 이름 지어진 이 4층짜리 건물은 2개의 대지로 구성되어 있는데 한쪽은 버우드 가(街)의 오래된 상점들이 즐비한 빅토리아풍 구조로 채워져 있던 곳이었다.

메인 건물의 주 재로는 흑색 벽돌이며, 인더스트리얼 벽돌로 만든 주변 지역의 과거를 투영하기 위해 선택된 자재이다.

각가 디른 형태로 이뤄진 벽돌을 배치한 결과 자연 채광을 내부로 끌어드리면서 동시에 거주인들을 위한 사생활을 유지하는 데 도움을 주는 거리를 향한 오프닝을 조합하였다.


원 빅토리아풍 건물에서 나온 벽돌은 최대한 보존하여 1층의 통로나 중정을 세우는 데 사용하였으며 건축가는 이웃 건물의 벽을 철거하면서 발견한 120년 된 광고 사인을 보존하여 재활용하였다.

 

Built near the heart of Melbourne's historic brick-making district, this block of apartments and shops has walls of black bricks that are arranged to create perforated patterns and provide privacy for residents.

Called Ari Apartments, the four-storey building was designed by Australian firm Ola Architecture Studio to occupy a deep site that spans two plots. One side was previously filled by a Victorian structure nestled in a strip of old shopfronts on Burwood Road.

The main building material is black brick, chosen to reflect the neighbourhood's industrial brick-making past.

"The building is located in Hawthorn East in Melbourne, just east of Auburn Village in the heart of the historical brick-making area, and only a stone's throw away from the original brickworks site itself," explained the architects.

"Given the site's location, the project investigated the opportunities of the humble brick beyond a simple facade material and explored how the brick can be assembled to create detailed patterns on the buildings."

Photography is by Paul Carland


 


Patterns and perforations in the facade are a result of the studio's experiments with arranging the bricks in different formations. These were combined with small street-facing openings to help maintain privacy for residents while allowing natural light inside.

"This ode to the brick couples as a contemporary reminder of an important element in Haworth's early industrial history while showcasing how the material continues to be successfully detailed for contemporary architecture in Melbourne," added the architects.

Bricks from the original Victorian building were saved where possible and used to edge the paths and courtyard on the ground floor.

The architects also attempted to preserve a 120-year-old advertising sign that was discovered painted on the wall of a neighbouring building during demolition.

"Efforts were made to alter the design so that the sign could be preserved to not only add a fascinating point of difference to some of the external courtyards but to further contribute to the layering of history and recognition of the site's past," said the studio.

A timber screen at the front also echoes the outline of the old building. This was designed to help reduce the visual impact of the new structure, which contrasts with the smaller pale-painted shops on either side.

The brick and perforated steel facade at the back, where it is surrounded by larger developments, is left unscreened.

"The modest use of black brick and perforated steel allows the building to have a strong sense of sturdiness and solidarity to ensure it will never lose its sense of place," said the team.

The ground floor contains a shop at the front and a car park at the rear, separated by a courtyard that provide bicycle parking.

Each of the three residential levels contains three two-bedrom apartments with private terraces of varying sizes. The terraces are wrapped in black steel screens.

A shared garden and terrace for residents occupies part of the roof, which also features a transparent section above the staircase and hallways that connect the apartments on one side of the building.
















from  dezeen

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
남태평양 | 호주
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET