100년 넘은 제주도 돌집의 재탄생, '눈먼 고래'-[ Z Lab ] Century_old farmhouse on Jeju Island gets a whale-inspired makeover

반응형


한국의 스튜디오 Z는 제주도의 100년 된 고주택을 리노베이션한 뒤 매끄러운 회색의 지붕을 한 것을 따 “눈 먼 고래”라고 이름을 지었다. 


14세기 쯤 지어진 고주택은 한 때 정치사범을 위한 주택으로 사용되었던 것이나, 지금은 관광객드를 위한 인기있는 방문지가 되었다. 


Z랩은 제주도 조천 마을의 오래된 석주택을 리노베이션하는 작업을 하면서, 어망으로 이뤄진 지붕을 한 원래의 2개 날개를 둔 구조를 모던한 재료를 이용하여 커브를 재창조해냈다. 


돌로 지어진 주택은 그 안에 거주하는 사람들에게 행운을 주는 것으로 여겨졌었는데, 조천에 사는 주민들이 말하길 이 돌 집은 무려 100년 넘는 예전에 지어진 것이라고 한다. 


이 집에서 더 흥미로운 점은 바로, 그 구조인데, 마치 고래처럼 보이는 둥근 지붕을 가지고 있다는 것이며, 돌을 이용해 바람이 심하게 불어도 날아가지 않게 만들어져 있었다. 


 Z랩은 아연도금합판을 이용- 어망의 둥근 커브를 재창조했고, 건물의 고래모양 외양을 강화시켰다. 바다에 깊이 빠져있는 ‘눈 먼 고래’의 따 이름을 지었는데, 지붕이 두마리의 돌고래가 바다로 부터 멀리 헤엄쳐 육지로 올라온 것처럼 보인다고 관계자는 설명하고 있다. 


거실과 침실들은 주택의 양 날개에 위치해 있고, 부엌과 식당은 두 블록에서도 더 큰 부분에 위치했다. 푸른 정원은 두 부분을 구분짓는다. 원래의 바닥과 문은 보수 수준을 넘어선 바람에, 테이블과 침대, 또는 가구의 일부로 재탄생시켰다. 


South Korean studio Z Lab has renovated a 100-year-old farmhouse on Jeju island, and renamed it Blind Whale in reference to the curves of its two smooth grey roofs.




Architects: Z Lab
Architects in charge: Lee Sang-muk, Noh Kyung-rok , Park Jung-hyun
Furniture design: Matter&Matter
Lighting design: Limas
Construction: Zinyong Construction

Located south of the Korean Peninsula, Jeju Island is a settlement dating back to the 14th century. At one time it served as a place of exile for political prisoners, but has now become a popular destination for tourists.

Z Lab was tasked with revitalising an old stone farmhouse in the village of Jocheon, on the island's north coast. The two-winged structures had originally been built with a roof of fishing nets, and the architecture studio sought to recreate the curves using modern materials.

"This stone house is considered to bring luck to those who reside in it," explained the architects. "According to the Jocheon residents, this stone house has stood for over 100 years."

"What's more interesting is the shape of this house – the rounded roof looks like a whale," they continued. "It was woven from nets and anchored down using stones so the wind wouldn't blow it off."

Z Lab used aluminium-zinc panels to recreate the curves of the fishing nets, and to reinforce their building's whale-like appearance.

"We named it after the Blind Whale that is believed to be buried in the sea," they added. "The roof looks like two whales that have drifted far from the sea and washed up on the land."

The dry stone walls of the structure were preserved and repaired, as was the traditional wooden framework. This is left exposed, creating numerous tree-like columns inside the house.

Living rooms and bedrooms are housed in both wings, but the kitchen and dining area is located in the larger of the two blocks. A grass courtyard separates the two volumes.

Stone blocks form low-level partitions between spaces, and there are also some grey brick walls to provide privacy for the bedrooms. The floor level was lowered, and a new window was created facing out to sea.

The original flooring and gates were beyond repair, so were recycled and made into tables, beds and other pieces of furniture.
























from  dezeen


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY